De afgelopen tijd zijn Kim Jong-un en president Trump onderwerp geweest van menig gesprek en nieuwsitem. De elkaar steeds sneller opvolgende raketproeven van Noord-Korea lijken aan te geven dat hun wapenontwikkeling in een stroomversnelling is geraakt. Over en weer slaan de Noord-Koreaanse leider en de Amerikaanse president dan ook hardere taal uit. Inmiddels is via Twitter en via officiële verklaringen een woordenwedloop gaande die steeds persoonlijker wordt.

Volgens de laatste berichten noemt Trump de pogingen tot een diplomatieke oplossing te komen van zijn minister van Buitenlandse Zaken ‘vergeefse moeite’. Zelfs de economische sancties van onder andere China lijken geen oplossing. Toch is ook een militair ingrijpen voor geen van de betrokken landen een aantrekkelijke optie en geeft Noord-Korea herhalend aan niet over te willen gaan op daadwerkelijke actie(s). Te midden van dit verbale geweld is het geen wonder dat ook beleggers hier angstig van worden en zich afvragen waar dit heen zal gaan.

Echter, voorgaande politieke crises leren ons dat de markt zich lang niet zoveel aantrekt van deze spanningen zoals dat wij dat doen. Vaak sneller dan verwacht is de markt deze dieptepunten weer ruimschoots te boven.

Effect van het Brexit-referendum op de beurs
De uitslag van het Brexit-referendum op 23 juni 2016 had bijvoorbeeld veel minder impact op onze effectenportefeuille dan vooraf verwacht. Een maand na de uitslag noteerden de aandelenbeurzen alweer boven het niveau van voor het referendum. Het is belangrijk altijd belegd te blijven en niet tijdelijk uit de markt te stappen, want de beurs kan na een (onverwachte) daling ook weer plots (en geheel onverwachts) stijgen.

Effect van de Amerikaanse verkiezingen op de beurs
Hetzelfde gebeurde tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar november. De financiële markten voorspelden bij een keuze voor Trump een daling van 10 tot 15% voor de belangrijke aandelenmarkten. Vlak na de uitslag daalden de beurzen inderdaad, maar lang niet zo heftig als beweerd werd. Bovendien sloten deze beurzen de dag uiteindelijk ruim in de plus: er was sprake van een heuse Trumprally.

Beleggen is uiteraard nooit zonder risico, maar misschien is het tijdelijk uit de markt stappen nog wel risicovoller. De kans is aanwezig dat u bij een opleving van de beurzen nog langs de zijlijn staat en ook nog extra transactiekosten maakt. Ondanks dat ook wij niet weten hoe de beurzen er morgen voorstaan, adviseren wij u te richten op de lange termijn. Een belangrijke eis is dan wel: spreiden! Zowel spreiden wat bedrijven betreft, als over landen en sectoren. Op deze manier vermijdt u onnodige beleggingsrisico’s

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van topcapital en dochterbedrijf iBeleggen. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.