Sparen voor later. Het klinkt bijna als iets uit het verleden. Door de aanhoudende lage – en binnenkort wellicht negatieve – rente is sparen voor later zeer onaantrekkelijk geworden. Inflatie en belastingen zorgen ervoor dat het gespaarde geld ieder jaar minder waard wordt. Wie niets doet ‘ontspaart’.

Recent hadden wij een kennismakingsgesprek met (potentieel) nieuwe klanten. Dit stel zag zichzelf als echte spaarders. Beleggen was voor hen onontgonnen terrein en jarenlang nicht im frage. Toch beseften ze dat ze “eraan moesten geloven”. De interende werking van belastingen en inflatie, plus het uitblijven van rendement op de spaarrekening maakte dat sparen voor hen niet meer verantwoord is.

De grafiek hieronder laat zien dat de inflatie sinds 2016 flink is toegenomen, terwijl de spaarrente alsmaar blijft dalen. Gaandeweg het gesprek rees de vraag: hoe maak je van een spaarder een (goede) belegger?

Figuur 1 Spaarrente vs inflatie, bron: CBS/DNB

Hoe word ik een goede belegger?

  1. Stel een doel

Beginnen met beleggen doet u niet zomaar. Het is belangrijk om uzelf eerst de vraag te stellen waarom u wilt beleggen. Wat is uw doel? Als u dit weet, dan kunt u gemakkelijk uitrekenen welk rendement nodig is om dit doel te bereiken.

  1. Bepaal uw beleggingshorizon

Als u weet wat u wilt bereiken dan is de volgende vraag: wanneer wil ik dit doel bereikt hebben? Beleggen doet u, wat ons betreft, niet voor de korte termijn. Korte termijn beleggen, ofwel speculeren, kent veel meer risico dan lange termijn beleggen. Hoe langer u belegt, hoe groter de kans op een positief rendement.

  1. Leer loslaten

Zodra u hebt vastgesteld wat uw doel is en wanneer u dit wilt bereiken, doet het er dan toe wat er tussentijds gebeurt? In wezen niet. Toch is het loslaten van de (beurs)waan van de dag voor veel ex-spaarders het moeilijkste onderdeel van beleggen.

Onderstaande grafiek geeft aan hoe grillig de beurs kan zijn. In 2009 eindigde het beursjaar met een plus van 23%, terwijl er gedurende het jaar een daling van 26% plaatsvond. Stel u toch eens voor dat u bij -26% was uitgestapt…

Figuur 2 MSCI Europe Index, bron: J.P. Morgan

Kortom

Stel een doel, neem de tijd en laat het dan los. Dit klinkt makkelijker dan het is. Af en toe komen wij doe-het-zelf beleggers tegen die de discipline hebben om met zichzelf afspraken te maken en hun emoties te negeren. Maar vaker lukt hen dit niet en lopen zij rendement mis.

Bent u een spaarder en wilt u een belegger worden? Wilt u van gedachten wisselen over uw doel, de horizon en het loslaten? Maak dan gerust, geheel vrijblijvend, een afspraak. Ga naar onze contactgegevens.

Bent u nog niet toe aan een afspraak of wilt u zich eerst verder oriënteren? Vraag dan hier een gratis exemplaar aan van het boek Slow beleggen.

Harry van Velzen Harry (1982) is vermogensadviseur. Harry is nieuwsgierig, kritisch en gedreven.