Beleggen in 6.000 duurzaam gescreende bedrijven, verspreid over alle ontwikkelde landen wereldwijd én tegen hele lage kosten? Dat kan door te beleggen in het fonds Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF.  

In het kort

Dit fonds belegt in bedrijven uit ontwikkelde landen van over de hele wereld en legt de nadruk op bedrijven die hogere scores behalen op het gebied van milieu, maatschappelijk verantwoord ondernemen en goed bestuur (ESG-criteria). Bedrijven die niet voldoen aan deze criteria, worden uit  het fonds gehaald.

Wilt u weten hoe u fondsnamen kunt ontcijferen? Ontdek de betekenissen van UCITS, SRI, ESG, EM, ACC, DIS en meer in: Fondsnamen ontcijferen doet u zo.

Waarom deze belegging?

Wij beleggen voor u in dit fonds om verschillende redenen: de milieu- en sociaalvriendelijkheid, de grote spreiding van bijna 6.000 bedrijven en lage kosten van 0,24%.

  1. Duurzaamheid: Het fonds belegt in bedrijven met een hoge ESG-score, wat betekent dat het fonds gericht is op duurzame bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en het milieu.
  2. Diversificatie: Het fonds belegt in een brede selectie van bedrijven uit ontwikkelde landen over de hele wereld. Deze grote spreiding beschermt u tegen marktrisico’s.
  3. Lage kosten: Vanguard staat bekend om zijn lage kostenstructuur, waardoor u op onderaan de streep meer rendement overhoudt.

> Voor meer gedetailleerde informatie over deze positie, bekijkt u de factsheet en deze pagina.

Over de fondsaanbieder

Vanguard (opgericht in 1975) is een Amerikaans bedrijf en één van de eerste aanbieders van indextrackers ter wereld. Het is voorvechter van lage kosten en producten zonder opsmuk. Vanguard is een coöperatieve organisatie zonder beursnotering met circa 6 biljoen dollar onder beheer. De lage kosten en coöperatieve filosofie maken deze aanbieder geliefd bij ons en onze relaties.

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende bedrijven die deel uitmaken van de Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF zijn Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet. Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

Bedrijven Weging In het kort
Apple 3,99% Apple is qua omzet en waarde inmiddels een van de grootste bedrijven ter wereld. Apple begon in 1976 als fabrikant van computers en behaalde sinds 2007 grote successen met de iPod, iPhone, iPad en iTunes.
Microsoft 3,41% Microsoft is een van de grootste softwarebedrijven van de wereld. Bekendste product is Windows, maar ze verkopen ook hardware, internet en televisie. Ze hebben wereldwijd meer dan 180.000 mensen in dienst.
Amazon 1,69% Amazon is een webwinkel en leverancier van tal van andere producten en diensten. Zo introduceerde Amazon de virtuele assistent Alexa, videostreamingdienst Prime Video en Amazon Web Services (AWS). AWS marktleider op het gebied van cloud aanbieders, een online opslagdienst voor bedrijven.
Alphabet (A) 1,15% Alphabet Inc. is het bedrijf achter de Google-zoekmachine, maar ook YouTube en Android vallen onder Alphabet. In 2015 zijn de bedrijfsactiviteiten samengebracht onder één paraplu.

Klasse A-aandelen zijn de ‘gewone’ aandelen van Alphabet. Deze hebben de structuur van één aandeel, één stem. Ook klasse B aandelen bestaan, maar deze zijn niet openbaar verhandelbaar. Alleen de oprichters bezitten aandelen van deze klasse.

Alphabet (C) 0,92% Klasse C-aandelen hebben dezelfde economische rechten als Klasse A-aandelen, maar hebben minder stemrecht. Dit betekent dat de Klasse C-aandeelhouders minder invloed hebben op het beleid van Alphabet dan de Klasse A-aandeelhouders.


Bovenstaande gegevens zijn per 28 februari 2023 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

Duurzaamheidscategorie Lichtgroen (categorie 8)
Oprichting fonds 23 maart 2021
Omvang fonds 377 miljoen
Totale jaarlijkse kosten 0,24%
Totaal aantal posities 5.863
Effectenuitleen Nee
Dividendrendement 1,64% (dividend wordt uitgekeerd)

 

Bovenstaande gegevens zijn per 28 februari 2023 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

 

 

 

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.