Een goede keuze onder verantwoorde beleggers die niet alleen vermogen willen opbouwen, maar ook willen bijdragen aan een beter milieu, een betere samenleving en goede bedrijfsvoering. Door te beleggen in deze index, investeert u in een duurzamer Europa en behaalt u tegelijkertijd rendement.

In het kort

Bij ons belegt u wereldwijd, wat betekent dat u ook in Europese bedrijven belegt onder andere door middel van deze belegging van Northern Trust. De index komt overeen met de MSCI Europe Index, met uitsluiting van bedrijven die niet aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen.

Bedrijven worden bijvoorbeeld verwijderd uit de index als ze betrokken zijn bij controversiële activiteiten, zoals het produceren van producten die schadelijk zijn voor het milieu of als ze inbreuk maken op mensenrechten. Het uit de index halen van bedrijven wordt regelmatig gecontroleerd en geëvalueerd door Northern Trust.

Wilt u weten hoe u fondsnamen kunt ontcijferen? Ontdek de betekenissen van UCITS, SRI, ESG, EM, ACC, DIS en meer in: Fondsnamen ontcijferen doet u zo.

Waarom deze belegging?

U belegt met deze belegging in duurzame bedrijven binnen de Europese aandelenmarkt. Door te beleggen in ondernemingen met een positieve ESG-prestatie, kunt u bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Verder kunt u uw risico’s spreiden door te beleggen in de verschillende onderliggende aandelen, in dit geval ruim 400. Het is een belegging die gespreid belegt over de verschillende landen zoals Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland. Ook de sectorweging is geleidelijk verdeeld. De kosten zijn bovendien erg laag, namelijk 0,14%.

> Voor meer gedetailleerde informatie over deze positie, bekijkt u de factsheet.

Over de fondsaanbieder

Northern Trust is één van de grootste en oudste bankinstellingen in Amerika. Het bedrijf, opgericht in 1889, heeft kantoren over de hele wereld en heeft circa 5 biljoen dollar (5.000.000.000.000 USD) onder beheer. Een andere activiteit van Northern Trust is ‘custodian’, ofwel het bewaren van effecten. Het bedrijf bewaart maar liefst voor bijna 15 biljoen USD aan effecten. Er werken wereldwijd ongeveer 20.000 mensen bij Northern Trust.

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende bedrijven die deel uitmaken van het Northern Trust Europe Custom ESG Equity Index zijn Nestle, Novo Nordisk, Roche, ASMl en AstraZeneca. Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

Bedrijven Weging In het kort
Nestle 3,6% Opgericht in 1866, is Nestle een Zwitsers voedings- en drankenbedrijf met activiteiten in 190 landen. Het bedrijf verkoopt een breed scala aan producten, waaronder voedsel, dranken, babyvoeding, koffie en gezonde voeding.
Novo Nordisk 2,5% Novo Nordisk is opgericht in 1923 en is een Deens bedrijf gericht op diabeteszorg en biopharmaceutische producten. Het bedrijf is actief in meer dan 70 landen en levert een breed scala aan producten en diensten voor mensen met diabetes.
Roche 2,5% Roche is een Zwitsers bedrijf opgericht in 1896 en is gericht op innovatieve geneesmiddelen en diagnostische producten. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen en biedt producten en diensten die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van mensen over de hele wereld.
ASML 2,5% ASML is een Nederlands bedrijf opgericht in 1984 en levert geavanceerde technologieën die gebruikt worden door bedrijven die halfgeleiders maken (zoals computerchips). Het bedrijf heeft vestigingen over de hele wereld en is gericht op het verbeteren van de prestaties van chips en het verminderen van de kosten.
AstraZeneca 2,4% Astrazeneca is een Brits-Zweeds bedrijf opgericht in 1999 en is gericht op biopharmaceutische producten, met een focus op oncologie, immunologie en cardiovasculaire aandoeningen. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen en is gericht op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen en het verbeteren van de gezondheid van mensen over de hele wereld.

Bovenstaande gegevens zijn per 31 december 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van de belegging, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

Duurzaamheidscategorie Lichtgroen (artikel 8)
Oprichting fonds 2015
Omvang fonds 815 miljoen
Totale jaarlijkse kosten 0,15%
Totaal aantal posities 411
Effectenuitleen Nee
Dividendrendement 3,2%

Bovenstaande gegevens zijn per 31 december 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

 

 


Vragen?

Heeft u nog vragen over dit fonds of andere beleggingen uit uw portefeuille? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.