Via dit fonds belegt u in ruim 6.000 verschillende bedrijven tegelijk, verdeeld over diverse landen en sectoren. Het is een van de breedst gespreide aandelenfondsen in de markt. Enkel een selecte groep financiële adviseurs of vermogensbeheerders kan (voor hun relaties) in fondsen van Dimensional beleggen.

In het kort

Het is geen verrassing dat Dimensional een zeer grote spreiding aanbrengt in haar fondsen. Ze benaderen beleggen als wetenschap en decennialang onderzoek wijst uit dat een bredere spreiding de risico’s en consistentie van uw rendement kan verbeteren.

Via dit fonds belegt u wereldwijd in maar liefst 6.379 verschillende ondernemingen die stuk voor stuk op duurzaamheid zijn gescreend. U belegt in bedrijven die voornamelijk werkzaam zijn in de IT, de financiële sector, gezondheidszorg, industrie en consumptiegoederen. Dit zijn voor 80% grote bedrijven (large caps), aangevuld met 20% kleinere bedrijven (small caps).

Om te voorkomen dat beleggers in voor hen verkeerde producten investeren, kunnen particulieren niet direct in fondsen van Dimensional beleggen. Dit kan enkel via een selecte groep financiële adviseurs of vermogensbeheerders, die vooraf door Dimensional worden getoetst.

Wilt u weten hoe u fondsnamen kunt ontcijferen? Ontdek de betekenissen van UCITS, SRI, ESG, EM, ACC, DIS en meer in: Fondsnamen ontcijferen doet u zo.

Waarom deze belegging?

Dit fonds is gebaseerd op de MSCI All Country World IMI Index, maar bevat ten opzichte van deze index twee keer zoveel aandelen van kleine bedrijven (small caps). Ook wegen waarde-aandelen en aandelen met een hoge winstgevendheid zwaarder dan in de index.

Waarom kiezen wij hiervoor? De meeste posities in uw portefeuille vertegenwoordigen met name grote bedrijven (large caps) en groei-aandelen. Voor een betere balans, belegt u via dit fonds naar verhouding meer in kleine bedrijven (small caps) en waarde-aandelen. Zo zorgen wij ervoor dat uw portefeuille marktconform is belegd.

De kosten van dit fonds bedragen 0,27% per jaar. Iets hoger dan de gemiddelde fondskosten van de posities in uw portefeuille, maar vergeleken met de markt aan de lage kant. Over het algemeen bedragen de lopende kosten van een indexfonds tussen de 0,2% en 0,4% per jaar.

> Voor meer gedetailleerde informatie over deze positie, bekijkt u de factsheet.

Over de fondsaanbieder

Dimensional (opgericht in 1981) is een Amerikaans bedrijf. Dimensional belegt op basis van een aantal principes en selecties gebaseerd op 35 jaar wetenschappelijk onderzoek door de University of Chicago. ’s Werelds toonaangevende wetenschappers zijn verbonden aan Dimensional, waaronder Eugene Fama, Robert Merton (beiden Nobelprijswinnaar) en Kenneth French. Eugene Fama is één van de grondleggers van de moderne beleggingswetenschap. Het beleggingsbeleid is onder andere op zijn werk gebaseerd. Dimensional beheert wereldwijd circa 550 miljard euro aan vermogen.

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende bedrijven zijn Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon en Johnson & Johnson. Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

Bedrijven Weging In het kort
Apple Inc. 4,85% Apple is qua omzet en waarde inmiddels een van de grootste bedrijven ter wereld. Apple begon in 1976 als fabrikant van computers en behaalde sinds 2007 grote successen met de iPod, iPhone, iPad en iTunes.
Microsoft Corp. 1,88% Microsoft is een van de grootste softwarebedrijven van de wereld. Bekendste product is Windows, maar ze verkopen ook hardware, internet en televisie. Ze hebben wereldwijd meer dan 180.000 mensen in dienst.
Alphabet Inc. 1,49% Alphabet Inc. is het bedrijf achter de Google-zoekmachine. Bekend zijn Gmail, Google Maps, Google Analytics, Google Chrome en Google Drive. Maar ook YouTube en Android vallen onder Alphabet.
Amazon.com 1,09% Amazon is een webwinkel en leverancier van tal van andere producten en diensten. Zo introduceerde Amazon de virtuele assistent Alexa, videostreamingdienst Prime Video en Amazon Web Services (AWS). AWS marktleider op het gebied van cloud aanbieders, een online opslagdienst voor bedrijven.
Johnson & Johnson 1,06% Johnson & Johnson (JNJ) is een wereldwijd Amerikaans bedrijf. Ze zijn actief in geneesmiddelen, medische apparaten en consumentenproducten. JNJ heeft meer dan 200 dochterondernemingen, waaronder Janssen Pharmaceutica, bekend van de zogenaamde ‘Janssenprik’ tegen COVID-19.

Bovenstaande gegevens zijn per 30 juni 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

Duurzaamheidscategorie Lichtgroen (categorie 8)
Oprichting fonds 26 juni 2013
Omvang fonds 2,2 miljard
Totale jaarlijkse kosten 0,27%
Totaal aantal posities 6.379 onderliggende bedrijven
Effectenuitleen Ja
Dividendrendement 2,18% (dividend wordt herbelegd in het fonds)

Bovenstaande gegevens zijn per 30 juni 2022 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

 

 

 

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.