Uw portefeuille is opgebouwd uit indextrackers en marktfondsen en bevat indirect circa 10.000 aandelen. Bij een verschuiving in de beurswaarde van een aandeel, schuiven wij als marktbeleggers automatisch mee. Dit heeft als voordeel dat u op dit moment voor een hoger percentage belegt in relatief succesvolle technologie (gerelateerde) bedrijven, die de laatste tijd beter presteren dan financials, energie en industrie.

Indextrackers en marktfondsen presteren beter op langere termijn

Wij hebben het al vaak geschreven, vertellen het altijd tijdens de eerste gesprekken die we met onze potentiële relaties hebben en onze bestaande relaties weten het als geen ander: wij zijn ervan overtuigd dat beleggen in indextrackers en marktfondsen op de lange termijn beter rendeert dan actief beleggen via beleggingsfondsen of ‘kansrijke aandelen’, sectorbeleggen, factorbeleggen, cyclisch beleggen, anticyclisch beleggen of beleggen in gestructureerde producten.

Wij hebben de stellige opvatting dat al deze andere strategieën het succes van index- en marktbeleggen niet kunnen evenaren. Natuurlijk worden er tijdens korte periodes best successen geboekt met één of meerdere van de zojuist genoemde alternatieve manieren van beleggen, maar deze blijken toch onvoldoende toegevoegde waarde te hebben op de langere termijn.

Economische gevolgen van de coronacrisis

De financieel-economische wereld verandert continu. De laatste tijd lijken de veranderingen sterker te worden dan voorheen. De economische gevolgen van de coronacrisis zijn op dit moment nog zeer lastig in te schatten. We weten allemaal dat vele landen vermoedelijk in een recessie terecht gaan komen. Mede door de verwachte faillissementen zal er waarschijnlijk blijvende schade aan de economie ontstaan. Echter is er in het verleden vaak gebleken dat de wereldeconomie veerkrachtig is en grote herstelpotentie heeft.

Hoe hard het ook klinkt: waar bedrijven verdwijnen, zullen andere bedrijven ontstaan of groeien. Uiteindelijk zullen we ook deze crisis te boven komen.

Waar Nederland vorig jaar nog een bescheiden begrotingsoverschot had, rijzen de uitgaven dit jaar, logischerwijs, de pan uit. Het begrotingstekort is het resultaat van de door de staat verwachte inkomsten en uitgaven en wordt vaak vermeld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp). Alleen al in het altijd zo spaarzame Nederland staat de teller van het begrotingstekort op meer dan 100 miljard euro. Dit is fors meer dan 10% van het bbp. De oorspronkelijke begroting voor 2020 zal op geen enkele wijze meer lijken op de werkelijkheid.

Naast de eerder genoemde uitgaven zullen de overheidsinkomsten op dit moment ook zeer onzeker zijn. De inkomstenstroom zal stevig geraakt worden door de lagere omzetten van veel Nederlandse bedrijven, wat gevolgen heeft voor de schatkist te ontvangen btw. Daarnaast is er sprake van veel lagere bedrijfswinsten, waardoor de overheid minder vennootschapsbelasting (Vpb) kan heffen.

Gevolgen van de coronacrisis voor uw beleggingen

Naast de lage kosten en de zeer goede spreiding heeft indexbeleggen ook als voordeel dat de meest succesvolle (en dus door de coronacrisis minst geraakte) sectoren geleidelijk aan zwaarder in uw portefeuille gaan wegen. Periodiek wordt een index herwogen en wordt de samenstelling als gevolg daarvan opnieuw bepaald.

Wist u bijvoorbeeld dat de drie grootste bedrijven van de naar marktkapitalisatie gewogen MSCI World Index op dit moment uitsluitend technologie (gerelateerde) bedrijven zijn? Apple, Microsoft en Amazon bepalen samen circa 9% van deze index. Een bedrijf zoals Amazon doet het vanwege de online verkopen op dit moment goed. Het is duidelijk dat de technologie (gerelateerde) bedrijven op dit moment de wereldwijde beurskar trekken.

Sectoren als financials, energie en industrie doen het daarentegen slecht. Hoe anders was dit enkele jaren geleden toen de sector financials werd geroemd om onder andere hun hoge dividend? Het dividend van financials is, zoals u vast weet, bij veel bedrijven gepasseerd…

Conclusie

Gaan wij nu dan aandelen Amazon voor onze relaties kopen? Nee, uiteraard niet. Maar het belang van deze (succesvolle) bedrijven in uw portefeuille wordt indirect, door te beleggen in indextrackers en marktfondsen, wel groter.

Wij zijn en blijven marktbeleggers. Dat is voor u niets nieuws. Verandert de samenstelling van de indextrackers en marktfondsen dan veranderen wij mee. En dat is maar goed ook!


Meer informatie?

Lees hier meer over de indextrackers en marktfondsen waarin wij beleggen.

Bent u benieuwd naar onze beleggingsfilosofie? Lees hier meer of vraag een gratis exemplaar aan van het boek Slow beleggen.

Paul Vonk Paul (1962) is vermogensadviseur en partner. Hij kan complexe zaken eenvoudig uitleggen en ziet het als zijn uitdaging onze relaties zoveel mogelijk te 'ontzorgen'.