Laatst kreeg ik van een relatie een portefeuille onder ogen met daarbij het verzoek of ik deze wilde beoordelen. De portefeuille bestond uit zo’n 15 individuele (voornamelijk Nederlandse) aandelen en een paar thematische beleggingsfondsen. “Best een goede spreiding hè?” kreeg ik met een glimlach erbij. De glimlach was waarschijnlijk omdat deze relatie mijn antwoord al dacht te weten. Maar in tegendeel, deze relatie had zelf een portefeuille samengesteld met een veel te hoog beleggingsrisico.

Doe-het-zelf-belegger neemt hoog beleggingsrisico

Hoewel wij uiteraard altijd met respect praten over portefeuilles die door ‘doe-het-zelf-beleggers’ zijn opgebouwd, kon ik hier toch niet veel goeds over zeggen. Vaak zien wij portefeuilles met de bekende ‘grote’ Nederlandse namen, hier soms een buitenlands aandeel bij, af en toe enkele nuances om bepaalde thema’s, geografische gebieden of ‘kansrijke landen’ te benadrukken. Soms zien wij ook bekende ‘hypes’ langskomen, zoals bijvoorbeeld trackers in cryptovaluta. In ieder geval is altijd de structuur en de samenhang, en daarmee de rendement-risicoverhouding, verre van optimaal.

Het is nooit verstandig alleen in Nederlandse aandelen te beleggen. Los van het feit dat de totale waarde van alle Nederlandse aandelen minder dan één procent is van de totale waarde van de wereldwijde marktkapitalisatie, is de nadruk leggen op thema’s of specifieke landen niet logisch. Allerlei onderzoeken wijzen uit dat er geen goed rationeel argument is om dit te doen. We worden als mens vaak geleid door emotie en dat zien we terug in schommelingen op de beurs.

Bedrijfsrisico versus marktrisico

In de portefeuilles die wij onder ogen krijgen speelt vaak het specifieke risico, of het bedrijfsrisico een belangrijke rol. Dit is het risico dat u loopt op het moment dat u belegt in een bepaalde onderneming. Het bedrijfsrisico is door middel van een optimale spreiding tot nagenoeg nihil te reduceren. Dit doen wij door middel van het beleggen in indextrackers en marktfondsen. Hierbij is wel nog sprake van marktrisico, ofwel systematisch risico. Dit kunnen we niet veranderen. Beleggingen kunnen minder waard worden door ontwikkelingen in de algemene economische situatie of door het sentiment op de beurs.

Individuele aandelen versus indextrackers en marktfondsen

Onze portefeuilles bevatten (afhankelijk van onder andere het risicoprofiel) tussen de 15 en 25 indextrackers en marktfondsen. U belegt hiermee in maar liefst 7.000 tot 10.000 individuele bedrijven. U handelt dus in de markt als geheel. Dit brengt een relatief laag risico met zich mee omdat het risico wordt gespreid over de verschillende ondernemingen. Van de meeste zult u nog nooit gehoord hebben. Mocht één van deze bedrijven in zwaar weer terechtkomen, dan merkt u daar nagenoeg niets van.

Echter, als u slechts 15 individuele (voornamelijk Nederlandse) aandelen in uw portefeuille heeft, aangevuld met een paar thematische beleggingsfondsen, dan kunt u zich voorstellen wat er gebeurt als één van deze bedrijven problemen ondervindt. Met een hoog beleggingsrisico is de impact op de waardeontwikkeling van uw portefeuille enorm.

De opbouw van uw portefeuille

Uiteraard vermoeien wij onze relaties niet teveel met de techniek achter de opbouw van onze portefeuilles. Het is belangrijk dat u als belegger begrijpt waarin u belegt, maar het verhaal wordt niet duidelijker door u te overspoelen met onnodig veel statistische termen. Dat is niet wat wij willen bereiken. Wat wij wel willen bereiken is dat uw portefeuille gedegen en rationeel onderbouwd is samengesteld.

Achter de schermen optimaliseren wij onze portefeuilles continu. De verhouding tussen enerzijds het te verwachten rendement en anderzijds het daarmee te lopen risico is voor ons cruciaal. Als deze verhouding niet optimaal is, dan heeft de portefeuille simpelweg een te hoog beleggingsrisico.

Meer beleggingsinformatie?

Lees hier meer over de criteria die wij stellen aan onze indextrackers en marktfondsen.

Belegt u al bij ons en bent u benieuwd naar de onderliggende bedrijven van de indextrackers en marktfondsen uit uw portefeuille? Ga dan naar uw persoonlijke topcapital omgeving en neem een kijkje in de documenten onder het kopje Beleggingsinformatie.


Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Paul Vonk Paul (1962) is vermogensadviseur en partner. Hij kan complexe zaken eenvoudig uitleggen en ziet het als zijn uitdaging onze relaties zoveel mogelijk te 'ontzorgen'.