Pieter (1985) is onze bedrijfsanalist. Hij had voordat hij ging werken bij topcapital eigenlijk niet zoveel op met de financiële sector, maar hij ontdekte vrij snel dat Peter en Patrick hun vermogensbeheer écht eerlijk en goed willen doen. Nu helpt hij belangrijke wet- en regelgeving op een klantvriendelijke manier te vertalen in ons bedrijf. Zijn meerwaarde ligt daarnaast in het toespitsen van ons algemene beleggingsbeleid naar individuele klantportefeuilles door middel van complexe rekenmodellen.

Wat doe je als bedrijfsanalist?

Kortgezegd help ik de achterkant van het bedrijf te stroomlijnen. Ik maak rekenmodellen en ben samen met Patrick verantwoordelijk voor de compliance. Daarnaast ondersteun ik bij het nadenken over en opzetten van wat grotere en ingrijpende projecten.

Wat doe je op het gebied van compliance?

Wij moeten als financiële dienstverlener voldoen aan een breed scala aan wet- en regelgeving. Over het algemeen zijn we bij uitstek voorstander van duidelijke spelregels binnen onze branche, omdat deze onze relaties beschermen. Het is echter een uitdaging om aan wetten te voldoen die vaak zijn bedacht met grootbanken in het achterhoofd. Er is bijvoorbeeld de afgelopen jaren veel Europese regelgeving bijgekomen wat betreft (het voorkomen van) witwassen en terrorismefinanciering. Deze regels zijn heel algemeen opgesteld.

Mijn rol is om ervoor te zorgen dat wij op een nette en vooral ook klantvriendelijke manier aan alle wettelijke eisen voldoen. Belangrijk hierbij is dat wij het niet te ingewikkeld maken voor onze relaties. Wat is bijvoorbeeld redelijk om te vragen bij een aanmelding? Wanneer vinden wij iets verdacht en gaan wij er achteraan? In het ideale geval merken onze relaties zo min mogelijk van mijn werk, of kunnen we nieuwe eisen zelfs gebruiken om onze bestaande dienstverlening scherper en beter te maken.

Kostentransparantie is ook een voorbeeld van compliance. Lang voordat dit vanuit wetgeving werd geregeld, toonden wij onze Total Cost of Ownership (TCO) al op onze website en gaven we relaties informatie over hoe kwaadwillende partijen kosten verbergen. Sinds 2018 zijn vanuit de AFM nieuwe vormvereisten gekoppeld aan kostentransparantie en hebben wij ons ontwerp aangepast. Zo mailen wij nu voorafgaand aan onze dienstverlening altijd een persoonlijk beleggingsplan toe.

Een deel van de compliance hebben wij uitbesteed voor als het te gedetailleerd wordt op juridisch niveau. Daarnaast kennen wij onze belangrijkste toezichthouder, de AFM, ook als een meedenkende organisatie. Het afgelopen jaar hebben wij hen een aantal keer op bezoek gehad. Niet alleen ter controle, maar vooral ook om het gesprek aan te gaan. Ook zij doen hier immers hun voordeel mee, want als toezichthouder is het belangrijk om contact te houden met de sector en kennis te nemen van eventuele knelpunten.

Vertel eens meer over jouw rekenmodellen?

Rekenmodellen zijn mijn primaire expertise. Hier ligt naar mijn mening mijn grootste meerwaarde. Het bedenken, opstellen en bijhouden ervan vind ik trouwens ook het leukst om te doen.

Wij hebben als bedrijf bepaalde algemene principes vastgelegd in ons beleggingsbeleid. Het vergt behoorlijk wat berekeningen om deze principes te vertalen naar transacties per individuele relatie.

Welke fondsen nemen wij op in onze modelportefeuille? En welke verhoudingen leiden tot een optimaal passende portefeuille? Welke kosten gaan gepaard met transacties? In welke gevallen willen we een portefeuille in zijn geheel opnieuw in balans brengen? Hoe lang gaat een bepaalde relatie beleggen? Wat als hij of zij met een instapscenario wil werken? En uiteindelijk natuurlijk: hoe zorgen we ervoor dat we in alle gevallen snel, uniform, duidelijk en vooral in het klantbelang kunnen handelen? Bovendien verandert de beurs continu, wat betekent dat al onze berekeningen op ieder moment van de dag bijgewerkt moeten kunnen worden. Dit leidt allemaal tot een behoorlijk complex geheel.

Ik teken, heel ouderwets, een model altijd eerst in grote lijnen uit op papier. Daarin teken ik cruciale vertakkingen en bedenk ik welke denk- en rekenstappen in welke volgorde doorlopen moeten worden. Vervolgens is het de truc om modellen efficiënt in te passen in onze bestaande werkzaamheden, zodat de adviseurs onder de streep meer tijd over hebben voor waar hun werk om draait, namelijk de relaties.

Deze manier van werken ligt uiteindelijk aan de basis van aardig wat van onze dienstverlening. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan grootschalige (semi-)geautomatiseerde herbalanceringen, maar ook aan de iBeleggen online vragenlijst of het zeer snel verwerken van een simpele storting.

Waarom past deze functie bij je?

Ik ben kritisch, werk heel precies, ben analytisch vrij sterk, maar niet totaal wereldvreemd (vind ikzelf althans). Ik vind dit werk juist zo leuk omdat het praktisch is. Wat ik bouw moet werken. Dat is de grote uitdaging. Het is voor mij belangrijk dat ik kritisch mag zijn. Als ik ergens vraagtekens bij heb, dan moet ik dat kunnen bespreken.

Ik kan alleen functioneren in mijn rol als ik de diepte in kan gaan. Gelukkig willen wij allemaal het beste en is onze bedrijfscultuur heel open.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik deed hiervoor commercieel onderzoek. Het werk was best leuk: onderzoeksmethoden verzinnen, voorstellen maken, projecten begeleiden en uiteindelijk de resultaten presenteren. Ik ben hiermee echter gestopt omdat het ‘verkopen’ van onderzoek me uiteindelijk niet genoeg voldoening gaf. Ik vond dat ik geen positieve bijdrage leverde. Dat gevoel heb ik hier wel. Er is hier veel ruimte voor ethiek.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Toen ik stopte bij mijn vorige baan vroeg Peter, mijn schoonvader, mij om eens bij iBeleggen te komen kijken. Ik had eerlijk gezegd bepaald geen positieve (voor)oordelen over de financiële sector en had geen bijzondere affiniteit met beleggen. Maar ik kreeg al snel door dat Peter en Patrick hun vermogensbeheer écht eerlijk en goed willen doen. Kortom: ik zag mezelf wel bij dit bedrijf werken.

Mijn tweede vraag was: heb ik hier meerwaarde? En tenslotte: wil en kan ik met mijn schoonvader werken? Met name dat laatste vond ik in het begin spannend. Na een tijdje merkte ik: dit kunnen wij wel. We kunnen zakelijk en privé goed scheiden en werken bovendien weinig direct samen. We streven hetzelfde doel na, maar zitten allebei aan de andere kant van het bedrijf.

Inmiddels werk ik 5,5 jaar bij topcapital. Mijn eerste opdracht hier was simpel: wat kan ik efficiënter maken? Hoe kon ik de schaalbaarheid vergroten zonder klantgerichtheid te verliezen? Hier viel naar mijn mening de meeste winst te behalen.

Waar iBeleggen destijds 200 relaties had, gaan wij nu richting de 2.000. We zijn erin geslaagd deze schaalvergroting door te maken met het behoud van slechts twee vaste aanspreekpunten met persoonlijke kennis van vrijwel al onze relaties. Terwijl ik wel durf te stellen dat onze kwaliteit van dienstverlening in dezelfde periode een stuk hoger is geworden.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik ben graag bezig met muziek. Ik speel al vanaf mijn vierde piano, voornamelijk klassieke stukken. Op latere leeftijd ben ik ook gitaar gaan spelen, blues en jazz. Ik ben inmiddels wel meer een gitarist dan een pianist. Ik vind het leuk om lekker te jammen. Het liefst speel ik met andere mensen, maar die tijd is er niet altijd.

Ik houd daarnaast erg van lezen. Over (wetenschaps)filosofie en geschiedenis bijvoorbeeld. Ik heb een soort geschiedenis-tik. Veel onthoud ik daarvan. Ik vind de verhalen boeiend en het is goed voor mijn algemene ontwikkeling.

Voordat de coronapandemie ons tot thuiswerken dwong, hield ik ook graag collega’s Daní en Maurice scherp bij de tafeltennistafel. En collega Paul daag ik af en toe uit tot een schaakpartij. Al maak ik dan alleen kans als ik heel erg mijn best doe.

Daarnaast vult onze dochter mijn dagen natuurlijk behoorlijk. Zij is nu 2 jaar oud en er is nog een kindje op komst. Vanwege deze gezinsuitbreiding zijn wij afgelopen zomer van Amsterdam naar Baarn verhuisd. Wij wilden graag een huisje met een tuin. Ik mis het stadse wel een beetje, maar het buitenleven weegt er wel erg tegenop.

Foto's Pieter Knottnerus

 


Wie zijn wij?

Wij bestaan uit een team van 11 mensen en zijn in feite twee labels met dezelfde visie. iBeleggen is online beleggen vanaf 25.000 euro en topcapital is vermogensbeheer vanaf 1.000.000 euro, met een nog bredere en klantgerichtere dienstverlening. Lees hier meer over onze mensen of bezoek de website van iBeleggen.

 

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.