Peter (66) begon zijn loopbaan bijna 50 jaar geleden in de psychiatrie. Na enkele tussenstappen koos hij voor het bankwezen waar hij na ruim 25 jaar uiteindelijk met knikkende knieën ontslag nam om voor zichzelf te beginnen. “Met de kennis van nu denk ik: dit had ik veel eerder moeten doen. Maar dat is achteraf makkelijker gezegd dan gedaan.” Ook schreef hij twee boeken: Ontmaskerd en Slow beleggen en werkt hij als vrijwilliger met zieke en terminale mensen.

Hoe begon je loopbaan?

Op mijn 17e ben ik begonnen in de psychiatrie. Ik had een technische vooropleiding, maar er waren maar weinig mogelijkheden en het werk sprak mij eigenlijk niet aan. Ik besloot de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige te gaan volgen en pleegde observaties, deelde medicijnen uit, verzorgde wonden, voerde gesprekken, waste mensen, begeleidde activiteiten en was als avondhoofd verantwoordelijk voor de opnamekliniek. Tegelijkertijd volgde ik het atheneum, want ik wilde persé hogerop. Ik heb tot mijn 43e altijd gestudeerd naast mijn werk.

Daarna ben ik een baan gaan zoeken als personeelsfunctionaris en heb ik 3,5 jaar gewerkt bij Rockwool Lapinus in Limburg. Tegelijkertijd deed ik een 5-jarige HBO opleiding Personeelswerk en stapte ik later over naar de bank. Dat leek me interessant. In totaal heb ik zo’n 25 jaar bij de bank gewerkt.

Wat heb je bij de bank voor functies gehad?

Ik begon bij de ABN AMRO bank als personeelsfunctionaris en groeide door naar hoofd Management Development (MD) waar ik verantwoordelijk was voor de werving, selectie en coaching van academici. Ik kreeg interesse voor het bankvak door alle mensen die ik sprak. Vooral van de kredietaanvragen heb ik veel geleerd. Ik praatte met mensen die bedrijfsplannen hadden of hun bedrijf wilden uitbreiden, vaak inspirerende voorbeelden. Bij de bank ben ik daarna gaan werken als Hoofd Particuliere Relaties, vervolgens als kantoordirecteur, rayondirecteur en uiteindelijk plaatsvervangend regiodirecteur Private Banking.

Het accent lag dus bij leidinggeven, maar ik heb er wel altijd voor gezorgd dat ik nog mijn eigen klanten had. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, maar als je niet weet wat er speelt en hoe het voelt, kun je in mijn optiek onvoldoende inspirerend leiding geven. Na een uitstap als kantoordirecteur vestiging Amsterdam bij Van Lanschot, werd ik teruggevraagd door de ABN AMRO Bank als Senior Private Banker. Ik heb toen een nieuwe Private Banking vestiging opgezet aan de Apollolaan in Amsterdam.

Waarom ben je gestart met topcapital?

Toen ik terugkwam bij de ABN AMRO was de bank door een bestuurswisseling veranderd van een klantgerichte naar een op aandeelhoudersgerichte bank. Het winstgedreven gedrag en mijn onvrede over de gang van zaken gingen mij zó tegen staan dat ik uiteindelijk besloot weg te gaan en voor mezelf te beginnen. Als de bank niet zo was veranderd, is de kans best groot dat ik er was blijven werken want ik heb het er lang erg naar mijn zin gehad. Met een voormalig collega van ABN AMRO zag ik een samenwerkingsverband. Patrick Bontje had destijds hetzelfde gevoel over de bank ontwikkeld. Na veel onderzoek en voorbereidingstijd zijn we in 2007 met knikkende knieën topcapital gestart.

Met de kennis van nu denk ik: dit had ik veel eerder moeten doen. Maar dat is achteraf makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn vrouw Fenna en ik hadden drie studerende kinderen. Het duurde maanden voordat zij om was.

Uiteindelijk hebben wij een gezond bedrijf neergezet, en dat zonder reclame te maken. En toen wij eenmaal waren gestart met topcapital hebben wij in 2008 de VEOV (Vereniging Echt Onafhankelijke Vermogensadviseurs) opgericht met als doel de transparantie en integriteit in de financiële sector verbeteren. Wij hebben destijds een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het provisieverbod in 2014.

Hoe is iBeleggen ontstaan?

De groei van topcapital kwam voornamelijk voort uit aanbevelingen van onze relaties, maar ging op een gegeven moment zo hard dat wij enkele keren een klantenstop moesten doorvoeren. Wij wilden de kleinere belegger ook graag helpen maar dat kon niet met onze persoonlijke benadering en verdienmodel. Toen heb ik het concept voor iBeleggen bedacht.

Patrick stond er in eerste instantie niet achter omdat wij al zo druk waren, maar ik wilde het persé doorzetten. Uiteindelijk werd hij nog enthousiaster dan ik. In het begin deden we iBeleggen erbij, maar dat werd inderdaad al gauw teveel. Toen hebben wij iemand aangenomen ons te ondersteunen.

Wat vind je het leukste onderdeel van je werk?

Allereerst het zelfstandig ondernemen. Je moet toekomstgericht zijn, anticiperen op ontwikkelingen en bent bezig met het economisch nieuws. Ik heb een heerlijk afwisselende baan. Als wij vandaag iets beslissen, kan dat bij wijze van spreken morgen ingaan.

Maar ook het persoonlijke contact met mijn relaties vind ik een van de leukste dingen. Dat ik daadwerkelijk iets voor iemand kan betekenen en langzaam een vertrouwensband opbouw. Iedereen is natuurlijk verschillend. Een deel van mijn relaties is of was ondernemer en heeft vermogen vergaard door het verkopen van hun bedrijf. Een ander deel heeft weer vermogen geërfd. Sommigen hebben een loterij gewonnen of zijn juist vermogend geworden door spaarzaam te leven.

Wat kun je vertellen over de twee boeken die je hebt geschreven?

Boek Peter Slow beleggen

In 2012 bracht ik mijn eerste boek uit: Ontmaskerd, hoe de financiële wereld echt werkt. Door mijn ervaring bij de bank zag ik dat het klantbelang helemaal niet meer voorop stond en dat consumenten door het gevoerde adviesbeleid financieel ernstig zijn benadeeld. In mijn boek beschrijf ik de dagelijkse praktijk in de financiële wereld.

In 2016 kwam mijn tweede boek uit: Slow beleggen, 365 inzichten voor succesvol langetermijnbeleggen. Patrick en ik wilden onze relaties iets geven ter ere van ons 10 jarig jubileum, een zinvolle boodschap. Wij bedachten een scheurkalender met 365 leuke   ervaringen of anekdotes over beleggen. De uitgever raadde ons aan om er geen scheurkalender, maar een boek van te maken. Op deze manier belandt de inhoud ervan niet al na een jaar in de prullenbak. Een boek is tijdloos en gaat veel langer mee.

Ik ben nu alweer geruime tijd bezig met mijn derde boek. Dit wordt een uitgebreide versie van het boek Slow beleggen, maar dan uitgelegd met veel leuke, boeiende en inspirerende praktijkvoorbeelden die mensen kunnen stimuleren om te gaan beleggen. Het zou perfect zijn als dit het eerste financiële boek wordt dat na de coronacrisis uitkomt, met alle nuttige en relevante gebeurtenissen van deze periode hierin verwerkt.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik werk als vrijwilliger namens Stichting Kuria met ernstig zieke en terminale mensen. Als buddy ben ik vooral een luisterend oor, neem ze mee uit wandelen of help ze met hun belastingaangifte. Toen ik bij de bank werkte, werkte ik ook een halve dag per week als vrijwilliger. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om naast mijn werk iets te doen voor een goed doel. Ik ben gezegend met een goed stel hersens en een goede baan en er zijn veel mensen die hulp nodig hebben op welk vlak dan ook.

Verder lees ik graag de kranten. Op werkdagen besteed ik hier anderhalf uur aan en op zaterdag en zondag drie uur. Ik vind het belangrijk te weten wat er speelt in de wereld wat betreft economie en politiek, buiten dat dit ook van belang is voor mijn werk. Ook sla ik zelden het NOS journaal over. Ik vind het interessant te weten wat de consequenties van gebeurtenissen kunnen zijn.

Daarnaast ben ik graag buiten. Ik wandel veel, al helemaal sinds wij een nieuwe hond hebben. Ik ga dan naar het bos met hem, de frisse lucht in. Ook gaan wij met mooi weer graag naar ons strandhuisje in Hoek van Holland. Dan zijn we echt even weg. Een andere omgeving, met andere mensen en lezen wij flink wat boeken.

Tenslotte ben ik een wijnliefhebber. Ik heb in mijn leven meerdere proeverijen bezocht en workshops gevolgd. Onder onze keuken hebben wij een hele mooie wijnkelder waar alle wijnen liggen opgeslagen. Als wij familie of vrienden op bezoek hebben, zoeken wij samen een mooie fles uit voor bij het eten.

Vrije tijd Peter van der Slikke


Wie zijn wij?

Wij bestaan uit een team van 11 mensen en zijn in feite twee labels met dezelfde visie. iBeleggen is online beleggen vanaf 25.000 euro en topcapital is vermogensbeheer vanaf 1.000.000 euro, met een nog bredere en klantgerichtere dienstverlening. Lees hier meer over onze mensen of bezoek de website van iBeleggen.

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.