Na 10 jaar ondernemerschap in Alkmaar sloot Paul Vonk (58) zich bijna twee jaar geleden bij ons aan als vermogensadviseur en partner. Paul woont in Broek op Langedijk, is getrouwd met Sylvia en heeft 3 kinderen, zoon Bas (31) en dochters Laura (25) en Sacha (25). Wij stelden hem een aantal vragen.

Wat is belangrijk in jouw rol als adviseur?

Ik streef ernaar onze relaties zoveel mogelijk te ontzorgen en financiële zaken zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Achter de schermen zijn we veel bezig met de ‘techniek’ van het vermogensbeheer, maar in de gesprekken met onze relaties probeer ik dit juist zoveel mogelijk te vermijden. Naast het beheren van het vermogen, is het persoonlijke aspect als vermogensadviseur een groot onderdeel van mijn werk. Het is belangrijk dat onze relaties het terechte gevoel krijgen dat ze bij ons aan het juiste adres zijn. We zeggen niets voor niets: “Bij topcapital willen we beoordeeld worden op onze persoonlijke betekenis voor u, op resultaten in termen van ervaringen en rendementen”.

Hoe zien jouw dagelijkse werkzaamheden eruit?

Een van mijn belangrijkste taken is het monitoren van de portefeuilles van onze huidige relaties. Belegt iedereen nog binnen de bandbreedtes van zijn of haar portefeuilleprofiel? Voor nieuwe relaties vul ik daarnaast de portefeuilles in, beleg ik extra stortingen en maak geld vrij als iemand een bedrag wil opnemen. Een andere belangrijke bezigheid is het onderhouden van de contacten met onze huidige en potentiële relaties. Ik zie het als een uitdaging om in te spelen op hun wensen en vooral goed te luisteren naar wat hen beweegt. Niet alleen wat hun vermogen en beleggingen betreft, maar vooral ook op het persoonlijke vlak.

Ik leer, terwijl ik dit werk toch al heel lang doe, nog dagelijks nieuwe dingen. Niet zozeer over de technische kant van ons werk, maar vooral over de emoties die het beleggen bij onze relaties teweeg kan brengen. Zelfs na 30 jaar blijft het lastig in te schatten hoe een relatie daadwerkelijk zal reageren op (forse) beursschommelingen. Het is verrassend hoe sommige beleggers meer of juist minder ontspannen zijn dan je zou verwachten. Tijdens spanningen op de beurs probeer ik om deze reden élke relatie bewust evenveel tijd en aandacht te geven.

Daarnaast maak ik met collega’s beleidsmatige keuzes over de portefeuille-indeling. We voeren periodiek beleggingsoverleg op het gebied van regioverdeling, bandbreedtes en de specifieke keuze van indextrackers en marktfondsen. Ik draag op dit vlak graag een steentje bij.

Waarom past deze functie bij je?

Ik vind het ontzettend leuk om dagelijks te communiceren met onze relaties over (onder andere) hun wensen en doelstellingen. Soms kan het lastig zijn om niet in vaktaal te  verzanden en ingewikkelde materie eenvoudig uit te leggen, maar daar ben ik inmiddels in getraind. Daarnaast is ‘afspraak is afspraak’ voor mij altijd belangrijke pijler geweest. Dit is naar mijn mening cruciaal om een vertrouwensband met je relaties op te kunnen bouwen.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Ik ken beide oprichters van topcapital, Peter en Patrick, al  jarenlang omdat we een gezamenlijke historie (tot 2007) hebben opgebouwd bij de afdeling Private Banking van een grote bank. Onze verstandhouding is altijd zeer vriendschappelijk, respectvol en constructief geweest. Toen ik, met een andere zakenpartner een andere onderneming had in Alkmaar, kwamen wij als vermogensbeheerders regelmatig samen om zaken als beleggingsbeleid en huidige wet- en regelgeving te bespreken. Het contact is er dus altijd geweest.

Nadat de samenwerking met mijn vorige zakenpartner was beëindigd, kon ik mij aansluiten bij topcapital. Ik ben daar tot op de dag van vandaag zeer dankbaar voor! Ik zie het als een voorrecht deel uit te mogen maken van een team van zeer gedreven en gemotiveerde mensen, die allemaal hun eigen sterke punten hebben.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Als ik niet werk vertoef ik graag in de buitenlucht. Ik bedrijf geen zeer actieve sporten, maar zorg wel dat ik veel beweeg door frequent te wandelen en te fietsen. In de zomermaanden zijn wij vaak met onze sloep op pad, heerlijk rustig door de waterrijke omgeving van Langedijk en Alkmaar varen, een zeer ontspannen bezigheid. In de winter ga ik graag met mijn vrouw skiën. Onze voorkeur gaat hierbij uit naar de Dolomieten in Italië. We houden onderling wel van een competitief element tijdens de vakantie en doen dan ook vaak een wedstrijdje wie het eerste beneden de piste is.

Verder ben ik een actieve schaker, zowel online als bij de lokale schaakvereniging. We spelen daar elke dinsdag de interne competitie en met regelmaat spelen we extern, tegen andere clubs. En tot slot ben ik een fervent muziekliefhebber. Ik speel al van jongs af aan graag piano. Ik vind het leuk om klassieke stukken van blad te spelen, maar improviseer ook graag. Ik ben dan ook een graag geziene gast als pianist in bejaardentehuizen. Per toeval ben ik ooit gevraagd om daar te spelen rondom de feestdagen en dat doe ik sindsdien al jaren met veel plezier.

Hobbies Paul


Wie zijn wij?

Wij bestaan uit een team van 11 mensen en zijn in feite twee labels met dezelfde visie. iBeleggen is online beleggen vanaf 25.000 euro en topcapital is vermogensbeheer vanaf 1.000.000 euro, met een nog bredere en klantgerichtere dienstverlening. Lees hier meer over onze mensen of bezoek de website van iBeleggen.

 

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.