Mieke (50) verliet na 20 jaar de bankwereld en koos in 2015 bewust voor het ondernemerschap. Ze wilde zich aansluiten bij een kleinere en persoonlijke partij. Een vermogensbeheerder die de klant écht centraal stelt. Inmiddels vijf jaar geleden verwelkomden wij haar als vermogensadviseur en partner. We stelden haar een aantal vragen.

Wat heb je gestudeerd?

Tijdens mijn middelbare schooltijd was ik goed met cijfers. Een wetenschappelijke vervolgstudie was eigenlijk een logische stap, maar mijn voorkeur ging toch uit naar een wat meer beroepsgerichte studie. Mijn oog viel dan ook op de Hotelmanagement opleiding aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht. Het ondernemerschap en de dienstverlenende sector waren voor mij een perfecte combinatie, met economie als rode draad door de gehele studie. De financiële wereld heeft me altijd al getrokken. De afstudeerrichting Financieel management aan de Hogeschool Zuyd was voor mij dan ook een logische keuze.

Hoe ben je je loopbaan gestart?

Na afronding van mijn HBO opleiding ben ik via een open sollicitatie bij Van Lanschot Bankiers terechtgekomen. Nadat ik op diverse afdelingen had gewerkt, kreeg ik de mogelijkheid om een traineeship te doorlopen. Ik greep deze met beide handen aan. Het was een leerzaam en gezellig jaar waarin ik samen met medetrainees werd klaargestoomd voor het Private Banking vak. Persoonlijk klantencontact en een relatieportefeuille beheren sprak mij toen al erg aan.

De jaren daaropvolgend ben ik doorgegroeid naar Senior Private Banker en hield ik me naast relatiebeheer steeds meer bezig met acquisitie. Mijn enthousiasme voor het vak werkte aanstekelijk en ik bracht steeds meer nieuwe relaties aan bij de bank. Het overgrote deel van mijn nieuwe relaties kwam binnen via bestaande relaties door mond-tot-mondreclame. Daarnaast legde ik contact  met potentiële relaties op evenementen of netwerkborrels.

Toen Van Lanschot mij vroeg om het Private Wealth Team te versterken en me te specialiseren op het gebied van vermogensbeheer, zei ik daar dan ook geen nee tegen. Ik volgde een tweejarige DSI opleiding tot Senior Vermogensbeheerder en richtte me op het adviseren van vermogende particulieren en ondernemers op gebied van estate planning, financiële planning en vermogensplanning. Ik vond het beleggingsvraagstuk destijds het leukste onderdeel van het adviestraject. De mensen die ik adviseerde hadden op verschillende manieren vermogen vergaard, zij vertelden over hoe zij in het leven stonden, wat hun kracht was en wat hun doelstellingen waren. Ik bouwde met de jaren echt een band met hen op en velen deelden lief en leed met me. Mijn eerste klant van Van Lanschot komt nog regelmatig bij mij koffie drinken.

Hoe kwam je bij topcapital terecht?

Na 20 jaar bij Van Lanschot Bankiers besloot ik het roer om te gooien. Van Lanschot was een vrij platte organisatie waar, afgezien van projecten, weinig ruimte was voor ondernemerschap. Verder werd er op de kantoren steeds meer met targets gewerkt waardoor het klantenbelang soms uit het oog werd verloren. Dat vond ik erg jammer.

Ik verliet de bank en koos ervoor om een sabbatical te nemen, me te bezinnen op de toekomst en te genieten van ons gezin, ons dochtertje was immers nog maar net geboren. Ik realiseerde me toen dat ik niet meer bij een bank wilde werken, ondanks hun mooie aanbiedingen. Ik wilde me aansluiten bij een kleinere en persoonlijke partij, een vermogensbeheerder met een duidelijke visie en beleid, transparant, integer, betrouwbaar en met het klantenbelang centraal.

Tijdens mijn zoektocht benaderde Peter van der Slikke mij. Ik kende hem nog van mijn Van Lanschot tijd. Hij was een jaar lang mijn coach tijdens mijn traineeship en stuurde een klasje van 15 trainees aan. Na Peters vertrek hebben we elkaar uit het oog verloren. Toen wij elkaar in 2015 weer spraken was ik vrij snel om. Het sprak me aan dat hij bewust voor ondernemerschap had gekozen. Zijn enthousiasme en zijn gedrevenheid waren voor mij de reden om het nieuwe avontuur bij topcapital aan te gaan. Na een jaar gewerkt te hebben als vermogensadviseur, sloot ik me aan als partner. Tot op de dag van vandaag ben ik heel blij met deze keuze. Wat me met name aanspreekt aan ons bedrijf is de no-nonsense cultuur. Ik vind topcapital een prettige partij om voor te werken. Dit was precies waar ik naar op zoek was.

In het eerste jaar werkte ik vanuit Amsterdam, met de wetenschap dat wij in het Gooi een nieuwe vestiging zouden openen. Ik vond het erg leuk om mee te denken over het opzetten van het nieuwe kantoor in Huizen. Momenteel is dit mijn standplaats, maar ik ontvang ook regelmatig relaties in Amsterdam of Haarlem. Ik maak dan graag van de gelegenheid gebruik om met mijn andere collega’s bij te praten.

Wat is belangrijk in jouw rol als adviseur?

Economische ontwikkelingen vond ik altijd al interessant. Ook met beleggen had ik vroeger al affiniteit. Maar het persoonlijke contact met relaties is toch mijn grootste passie. Hoe staan ze in het leven? Wat is hun kracht? Wat zijn hun wensen en doelstellingen? Ik begeleid mijn relaties graag bij vermogensvraagstukken en kijk samen met hen of zij deze kunnen realiseren met de middelen die voorhanden zijn. Hierbij speelt beleggen een belangrijke rol en komt er een stukje psychologie om de hoek kijken.

Ik vind het erg interessant om met verschillende typen mensen over hun persoonlijke situatie van gedachten te wisselen en te horen wat hun achtergrond en levensverhaal is, wat hen drijft en waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt. Maar ook hoe ze tegen beleggen en risico’s aankijken. Voor de één is beleggen immers een nieuwe ervaring, voor de ander iets wat ze vanuit huis mee hebben gekregen.

Momenteel hebben we helaas geen face-to-face contact met klanten door corona, dat vind ik een groot gemis. Ik kijk er dan ook naar uit om weer terug te gaan naar het ‘normale’ leven. Gelukkig kunnen we met onze relaties ook praten via een videogesprek. Dat is toch weer een stuk persoonlijker dan een telefoongesprek.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd ga ik graag op vakantie met mijn partner en onze dochter. Ik ben getrouwd met Chester en Juliëtte is nu 7 jaar oud. We vinden het heerlijk om met de auto op reis te gaan. Wel met een eindbestemming maar onderweg een beetje op de bonnefooi. Kijken wat er tijdens je reis op je pad komt en waar je tussentijds neerstrijkt. We houden zowel van de bergen als van de zee. Daarmee zijn Zuid Frankrijk en Noord Italië momenteel een geliefde vakantiebestemming.

Als Juliëtte wat groter is lijkt het ons mooi verre reizen te maken naar Amerika, Canada, Indonesië of Zuid Afrika. Maar ook een vakantie op Curaçao staat (als de omstandigheden het weer toelaten) op onze agenda. Wij willen graag de familie en vrienden van mijn partner, die daar zijn jeugd heeft doorgebracht, weer opzoeken.

Ik ben echt een Bourgondiër en gezelligheidsmens en heb lange tijd in het hartje centrum van Maastricht en Utrecht gewoond. Dan waaide er vaak iemand onverwachts aan, waarmee ik gezellig de stad in ging. Ik ga dan ook graag met vrienden naar een concert, de bioscoop, het theater of een hapje eten. Sinds de geboorte van onze dochter hebben we het stadsleven verruild voor het groene hart van Nederland. We wonen in een kleine kinderrijke nieuwbouwwijk in Leusden-Zuid. Het is hier heerlijk om de buitenlucht op te zoeken. We fietsen of wandelen dan ook regelmatig in de bosrijke omgeving. Leusden ligt lekker centraal. We zijn zo in Amersfoort, Utrecht of Amsterdam.

Verder heb ik samen met een aantal vriendinnen een dames-sociëteit opgezet: een damesnetwerk waarin we het nuttige met het aangename combineren. Dit is destijds ontstaan vanuit de gedachte een netwerk op te zetten om elkaar zakelijk te ondersteunen. Vorig jaar ben ik tevens gevraagd voor de Lionsclub in Leusden, een internationaal opgezet netwerk waarbij we ons met medebewoners lokaal richten op goede doelen. Zo stonden wij vorig jaar met z’n allen te koken voor bejaarden en hebben wij een cadeau-actie opgezet voor kinderen die vanwege financiële redenen thuis geen Sinterklaas kunnen vieren.

Mieke vrije tijd


Het team van topcapital

Benieuwd naar de rest van onze collega’s? Bekijk hier onze mensen. Contact met ons opnemen? Ga naar onze contactpagina.

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.