Van kleins af aan is Maurice (26) bekend met beleggen. Op advies van zijn vader kocht hij op zijn 12e een handjevol beleggingsfondsen aan. Op latere leeftijd begon hij zich hier steeds meer in te verdiepen, maar kwam er achter dat hij de markt niet structureel kon verslaan. Toen hij de voordelen van indexbeleggen ontdekte en startte bij iBeleggen (onderdeel van topcapital), was hij snel overstag. Dit is bijna twee jaar geleden. Wij stelden hem een aantal vragen.

Hoe was jouw eerste kennismaking met beleggen?

Ik heb beleggen altijd al interessant gevonden. Omdat spaargeld nagenoeg niets opleverde, adviseerde mijn vader me op mijn 12e om beleggingsfondsen aan te kopen. Ik begon met 500 euro, wat steeds meer werd en op enig moment 1.000 euro waard was. Als kind vond ik dit heel boeiend en toen ik ouder werd raakte ik steeds enthousiaster over beleggen.

Ondertussen werkte ik in het bedrijf van mijn ouders als afdelingsmanager in supermarkt PLUS. Ik was verantwoordelijk voor de bestellingen en hield de houdbaarheidsdatum van de producten in de gaten. Ik had het er erg naar mijn zin maar moest stoppen toen mijn ouders de supermarkt verkochten. Na een kort uitstapje naar een kwekerij van een vriend heb ik het roer helemaal omgegooid. Ik was naast mijn werk zóveel met beleggen bezig, dat ik dacht: hier moet ik iets in gaan zoeken.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Al langere tijd wilde ik beleggingsadviseur worden, maar ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen. Ik ben vervolgens zelfstandig de opleidingen Wft-Basis en Wft-Vermogen gaan volgen om daarnaast op zoek te gaan naar een baan in de financiële sector. Via LinkedIn kwam ik de vacature van relatiemanager tegen bij iBeleggen. De combinatie van contact met mensen en bezig zijn met beleggen paste perfect bij mij. Vol verwachting heb ik gesolliciteerd. Ik was heel enthousiast over het eerste gesprek en blijkbaar was dat wederzijds.

Tijdens mijn sollicitatie met Peter en Daní durfde ik te stellen dat ik een rendement van 10% per jaar kon behalen. Grappig, ik voelde toen minder voor passief beleggen, maar ik wilde heel graag deze wereld in. Ik dacht toen nog dat ik de markt kon verslaan. En incidenteel kan dat ook wel, maar structureel niet. Dat wilde ik toen nog niet geloven, maar inmiddels weet ik wel beter.

En nu ben je vermogensadviseur?

Naast mijn Wft’s wilde ik mijn functie van relatiemanager inhoudelijk nog verder verbreden om ook daadwerkelijk advies te mogen geven. Zodoende heb ik ongeveer een jaar geleden de opleiding tot vermogensadviseur afgerond en mijn DSI registratie voltooid.

Achteraf ben ik blij hoe het is gelopen. Als mijn ouders de supermarkt niet hadden verkocht, werkte ik daar waarschijnlijk nog. Deze functie past veel beter bij mij. Ik vind dit werk echt heel leuk en ga dan ook graag naar kantoor toe. Alhoewel dat nu in verband met corona even niet kan… Gelukkig werk ik sinds dat mijn vriendin en ik zijn verhuisd niet meer in het washok. Ik heb nu een écht kantoortje.

Hoe zien jouw dagelijkse werkzaamheden eruit?

Daní en ik zijn het eerste aanspreekpunt voor alle (potentiële) relaties van iBeleggen. Wij staan voor ze klaar als ze vragen hebben en doen effectentransacties voor het aankopen van de beleggingen in de portefeuilles. Wij beleggen bijstortingen en maken geld vrij voor relaties die geld willen opnemen. Verder herbalanceren wij de portefeuilles die buiten de bandbreedte beleggen van het gekozen portefeuilleprofiel. Daarnaast lopen wij voor onze nieuwe relaties het aanmeldproces van A-Z door en hebben dagelijks contact met BinckBank over nieuwe en bestaande rekeningen.

Maar ook houden Daní en ik ons bezig met projecten omtrent het verbeteren van onze dienstverlening en het optimaliseren van interne en externe processen. Zo proberen wij het aanmeldproces voor nieuwe relaties steeds beter vorm te geven. Daarbij is iBeleggen nu compleet  gedigitaliseerd. We hoeven niets meer te printen. Zo dragen wij ook ons steentje bij aan een duurzamere wereld.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik voetbal al vanaf mijn vierde als centrale verdediger en doe dat nog steeds met veel plezier. Drie avonden in de week en op zaterdag een wedstrijd. Ik ben ooit begonnen bij SCW in Rijsenhout, waar ik oorspronkelijk vandaan kom en ben opgegroeid. Vervolgens heb ik twee jaar bij SV Hillegom gespeeld en afgelopen drie jaar bij VV Noordwijk. Door twee kampioenschappen op rij promoveerden wij van de hoofdklasse naar het hoogste amateurniveau, de tweede divisie. Volgend jaar ga ik naar FC Lisse, lekker dichtbij huis.

Mijn vriendin Bodine (23) en ik wonen samen in Hillegom. Wij hebben een eengezinswoning gekocht met achtertuin. Wij wonen daar net twee weken, na volop geklust te hebben. We hebben daadwerkelijk alles gestript en vernieuwd. We kunnen de komende jaren dus wel even vooruit.

Verder ga ik graag wintersporten in Oostenrijk. Toen ik twee was stond ik al op de ski’s dus ik kan er goed mee overweg. Later ben ik ook gaan snowboarden en nu vind ik vooral de afwisseling leuk. Hopelijk mogen we volgend jaar weer.

Maurice van der Neut - Vrije tijd


Het team van topcapital

Benieuwd naar de rest van onze collega’s? Bekijk hier onze mensen.

Contact met ons opnemen? Ga naar onze contactpagina.

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.