Frank (57) sloot zich in 2013 aan bij topcapital na jaren als onafhankelijk financieel planner te hebben gewerkt. Hij heeft veel interesse in de mens en zijn ervaring als financieel planner helpt hem om het grotere financiële plaatje van zijn relaties te overzien.

Frank woont met zijn vrouw Laura (58) en jongste dochter Nina (21) in Ilpendam. Zijn oudste dochter Fenna (24) woont al een aantal jaar in Amsterdam. Het is een huis vol in Ilpendam: inclusief  drie actieve herdershonden en een kat. Frank begint elke dag vroeg, is heel sportief en fietst regelmatig 18 km naar kantoor.

Wat heb je gedaan voordat je bij topcapital kwam werken?

Ik zie mijn loopbaan als een aaneenschakeling van fijne toevalligheden. Er zijn steeds nieuwe uitdagingen op mijn pad gekomen, waarbij voor mij altijd centraal staat: het willen helpen van mensen en slim omgaan met geld. Ik ben erg geïnteresseerd in de mens. Dat is de reden waarom ik psychologie ben gaan studeren, vervolgens een jaar filosofie, om te eindigen met economie.

Voordat ik begon bij topcapital heb ik lang voor grote organisaties gewerkt. Ik startte ooit als assistent vermogensbeheerder bij kleine gespecialiseerde bank. Vanaf de start vond ik klantcontact het leukste onderdeel van mijn werk. Ook jaren later als kantoordirecteur Staal Bankiers en regiodirecteur Fortis, had ik lang  nog mijn eigen klanten. Echter, toen ik hier langer werkte en steeds meer leiding gaf, kwam ik steeds verder van de klant af te staan. Dat vond ik erg jammer.

Wat is de reden dat je ging werken als financieel planner?

Rond mijn veertigste realiseerde ik me dat ik het adviseren van relaties echt het leukste vind, terwijl ik op dat moment bezig was om weer een reorganisatie in goede banen te leiden. Ik moest heel veel tijd aan zo’n reorganisatie besteden en kon niet aan mijn klanten uitleggen wat zij hieraan hadden. Dat stond me steeds meer tegen en was het moment dat ik ontslag nam.

Na een stabiele carrière bij grote werkgevers was dit best een gedurfde stap. Toch heb ik deze eigenlijk heel gemakkelijk gezet. Misschien heeft dat iets te maken met mijn vrije opvoeding en omdat ik als kind zag dat mijn ouders moeilijke beslissingen durfden te nemen. Dat ik mijn ‘goudgerande’ baan bij Fortis (inmiddels ABN AMRO) durfde op te zeggen, is een hele goede keuze gebleken!

Ik deed opnieuw examen voor de opleiding CFP (Certified Financial Planner) en begon voor mezelf. Dat examen had ik 10 jaar eerder ook al gehaald, maar wilde goed beslagen ten ijs komen. Verder was het in die tijd gebruikelijk om als financieel planner geld te verdienen aan provisies van productaanbieders, maar dat wilde ik écht niet. Het was bovendien één van mijn voorwaarden dat mijn klanten alleen de rekening betaalden als zij tevreden waren met mijn advies. Daarom sloot ik me aan bij de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners (VOFP), omdat ik écht onafhankelijk wilde adviseren.

Hoe kwam je terecht bij topcapital?

Binnen de VOFP gaf ik workshops over beleggen. Beleggen gaat over economische ontwikkelingen én heeft een psychologisch aspect. Die combinatie is voor mij het leukste onderdeel van een financieel plan. Mijn principes: niet proberen de markt te verslaan, de kosten laag houden en de beleggingen spreiden. In 2012 zei een lid van de vereniging tijdens een van mijn workshops tegen mij: “Dat is precies wat Peter en Patrick van topcapital altijd zeggen! Je moet eens met ze kennismaken.”

Ik vond mijn werk als financieel planner heel leuk om te doen, maar ik deed alles alleen. Bovendien vond ik het jammer dat ik met weinig klanten een langdurige relatie kon opbouwen. Daarbij was mijn agenda de ene maand leeg, terwijl ik de andere maand mensen moest afwijzen vanwege drukte. Toen besloot ik contact te leggen met Peter en Patrick.

Het klikte en zij nodigden mij uit om op de eerste iBeleggen informatieavond in het voorjaar van 2013 een presentatie te geven over financiële planning en beleggen als onderdeel daarvan. Dat was heel leuk en succesvol en maakte dat ik mij als toekomstig partner aansloot bij topcapital. Ik begon op 1 juni 2013 als vermogensadviseur en na ruim een jaar intensief samenwerken, kocht ik me in als partner. Dat is een hele goede keuze geweest. Ik kon mij vanaf dat moment richten op het leukste onderdeel van financiële planning: beleggen. Ook is het goed voor mijn relaties, want als er iets met mij gebeurt dan kunnen mijn collega’s het oppakken. Daarbij vind ik het ook veel gezelliger om met collega’s samen te werken!

Wat is belangrijk in jouw rol als vermogensadviseur?

Ik ben er altijd goed in geweest: getallen. Dat is belangrijk in mijn werk. Maar mijn lol en energie haal ik vooral uit het contact met relaties. Ik heb veel interesse in mensen, hoe ze denken, wat hun drijfveren zijn en ik leg makkelijk contact. Ook heb ik goed in de gaten wat ze belangrijk vinden.

Risico voelt voor de een heel anders aan dan voor de ander. Ook al kunnen sommige relaties zich objectief veel risico veroorloven, toch is beleggen voor die relatie niet altijd verstandig omdat er mensen zijn die hier echt onrustig van worden. Dat peilen, hoe iemand in elkaar steekt, boeit me. Heel soms adviseer ik om niet te gaan beleggen.

Daarbij is mijn werkervaring als financieel planner in mijn huidige werk nog steeds nuttig. Ik kan het totaalplaatje goed overzien. Als ik met een relatie praat over beleggingen, dan heb ik het grotere financiële plaatje goed in mijn hoofd.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik vind het heel fijn om met m’n meiden (zoals ik Laura en onze dochters graag noem) lekker uit te waaien op het strand of andere dingen samen te doen. Op vakanties kamperen we graag, liefst in Italië, maar Friesland of Zeeland vind ik eigenlijk net zo leuk.

Verder ben ik een fanatiek sporter. Sinds mijn tienerjaren roei ik. Dit is en blijft echt mijn sport. Tegenwoordig roei ik twee keer per week met ons team ‘De Jonge Goden’, wat allemaal vijftigers zijn (een groep oude mannen die zich nog heel jong voelen). We roeien in anderhalf uur van Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel en weer terug, in de zomer én in de winter.

Daarnaast fiets ik ook graag. Los van de 18 kilometer die ik regelmatig fiets naar kantoor (en weer terug), heb ik ook eens in Toscane 1.000 kilometer in 6 dagen gefietst om geld in te zamelen voor KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij). Deze combinatie met een goed doel maakt sporten leuker voor me en geeft me extra energie om de opgave te volbrengen. Op 15 oktober 2023 hoop ik de marathon van Amsterdam uit te lopen, deze keer voor het KWF. Binnenkort laat ik hier graag meer over weten.

Ondertussen geniet ik van het contact met mijn klanten in mijn uitdagende baan. Dat voelt eigenlijk ook als hobby. Mijn 10 jaar bij topcapital ga ik graag minimaal verdubbelen!


Wie zijn wij?

Wij bestaan uit een team van 11 mensen en zijn in feite twee labels met dezelfde visie. iBeleggen is online beleggen vanaf 25.000 euro en topcapital is vermogensbeheer vanaf 1.000.000 euro, met een nog bredere en klantgerichtere dienstverlening. Lees hier meer over onze mensen of bezoek de website van iBeleggen.

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.