Daní (28) was in eerste instantie niet geïnteresseerd in de vacature bij iBeleggen (onderdeel van topcapital). Een formeel bedrijf en iedereen strak in pak: dat was niets voor hem. Vanwege zijn interesse voor beleggen keek hij toch op de website. Hij was positief verrast. Inmiddels bijna drie jaar geleden mochten wij Daní verwelkomen als nieuwe collega. Hij heeft zich als vermogensadviseur bij iBeleggen nog geen dag verveeld.   

Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik startte na mijn middelbare school de opleiding Psychologie aan de universiteit van Leiden. Ik wist niet zo goed waarin ik carrière wilde maken, maar ik vond het in elk geval belangrijk met mensen te werken. Na mijn bachelor koos ik voor de master Sociale en Organisatiepsychologie. Ik vind het interessant om te zien hoe iemand zelfstandig functioneert en hoe dit zich verhoudt tot het in teamverband werken.

Tijdens mijn master liep ik stage als recruiter bij Randstad. Dit was mijn eerste echte kennismaking met het bedrijfsleven en dit beviel mij heel goed. Ik was de schakel tussen bedrijven en sollicitanten en haalde veel energie uit het in teamverband toewerken naar een bepaald doel. Na de afronding van mijn studie mocht ik hier meteen aan de slag. Ik startte als recruiter bij de afdeling Randstad Student, waar ik studenten en starters hielp met het vinden van een passende (bij)baan.

Ik had het erg naar mijn zin op mijn werk vanwege mijn collega’s, maar vond het jammer dat er weinig ruimte was voor ondernemerschap. Randstad is een groot bedrijf, waarbij verschillende afdelingen op een voorstel eerst akkoord moeten geven voordat er beweging in komt. Daarnaast merkte ik na verloop van tijd op dat de focus van het management puur en alleen op targets lag. Zo werd er periodiek samen naar de cijfers gekeken en letterlijk afgevinkt of er voldoende matches tussen bedrijven en sollicitanten waren gemaakt. Kwantiteit ging duidelijk boven kwaliteit, wat mij steeds meer ging tegenstaan. Om deze reden besloot ik na ongeveer 2 jaar naar een andere baan te gaan zoeken. Ik vertelde dit aan mijn collega’s zodat ook zij hun ogen konden openhouden voor geschikte vacatures.

Hoe kwam je bij ons terecht?

Toen ik bij Randstad werkte, was ik in mijn vrije tijd veel bezig met actief beleggen. Ik zette bijvoorbeeld speculatief in op marktstijging of -daling, werkte met hefbomen en investeerde in individuele titels. Dit zorgde voor veel (winst en verlies) verhalen die ik op de werkvloer vertelde aan mijn collega’s.

Op een dag kwam een collega naar mij toe: er was een vacature binnengekomen voor een bedrijf genaamd iBeleggen. Hij bedoelde dit eigenlijk als grap, omdat beleggen voor mij nog geen succes was geweest. Ik dacht in eerste instantie ook dat dit niets voor mij was. Ik zag een formeel bedrijf voor me, waarbij iedereen elke dag strak in pak naar werk moet komen. Toch ging ik uit nieuwsgierigheid naar de website en zag tot mijn verbazing een kleine en gezellige groep mensen zonder driedelig pak.

De volgende dag ben ik naar mijn collega gestapt om te zeggen dat ik tóch wel geïnteresseerd was. Ik stuurde mijn CV en motivatie toe en werd uitgenodigd voor een gesprek met Peter van der Slikke. Ik weet nog dat ik mij herkende in Peters verhaal over het werken voor een grote organisatie (in zijn geval bij de grootbanken) waarbij alles draait om winst maken en dat de kwaliteit hierdoor uit het oog wordt verloren. Ik wilde juist de klant centraal stellen en ervoor zorgen dat de kwaliteit hoogstaand is, in plaats van puur naar kwantiteit te kijken. Daarin konden Peter en ik elkaar gelukkig goed vinden. We hebben wel 2,5 uur om tafel gezeten. Dit is inmiddels bijna drie jaar geleden.

Waarom past deze functie bij je?

Gek genoeg had ik er nog niet eerder bij stilgestaan om een functie te zoeken waarbij het cijfermatige aspect en het mensgerichte zou samenkomen. Ondanks dat ik het altijd leuk vond om met cijfers en beleggen bezig te zijn, zocht ik in mijn werk vooral het mensgerichte op. Ik had nooit gedacht dat ik in de beleggingswereld terecht zou komen, maar het bevalt mij erg goed. Ik heb me nog geen dag verveeld en werk elke dag met plezier.

Daarbij is de samenwerking met Maurice ook een schot in de roos. Wij zijn verantwoordelijk voor alle activiteiten binnen iBeleggen. Zonder dat het eerst langs verschillende managementlagen moet, kunnen wij (procesmatige) verbeteringen snel doorvoeren. Dat is het voordeel van het werken in een klein bedrijf. Wij lopen zelf tegen iets aan of krijgen feedback vanuit onze relaties, bespreken het intern, hakken de knoop door en kunnen er direct mee aan de slag. Dat vind ik heel gaaf om te doen en geeft mij veel energie. Maurice en ik kunnen elkaar hier goed in vinden, wat het verbeterproces ten goede komt. We willen alles tot in de puntjes geregeld hebben en het proces van A-Z voor onze relaties kwalitatief goed én snel begeleiden. Naast werk doen we geregeld een drankje samen (momenteel proosten we op afstand) en hebben we genoeg om over te praten (veelal over voetbal als ik mijn collega’s moet geloven).

Wat is belangrijk in jouw rol als vermogensadviseur?

Wat ik belangrijk vind is dat ik niet alleen kijk naar de getallen en praktische informatie, maar vooral naar de mens erachter. Hoe staat diegene in het leven en hoe kijkt hij of zij tegen beleggen aan? Staat diegene voorzichtig in het leven, of niet? Welke portefeuille past bij hem of haar en wat is zijn of haar (beleggings)doel? Werkelijk elke persoon en elke situatie is anders en moet dan ook anders beoordeeld worden, wat betekent dat ik nooit dezelfde gesprekken voer. Ondanks dat veel communicatie telefonisch of per e-mail verloopt, bouw ik een band op met onze relaties. Als het straks allemaal weer kan, hoop ik weer face-to-face gesprekken te gaan voeren. Dit blijft voor mij toch één van de leukste dingen aan mijn werk.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik houd ervan om onder de mensen te zijn, dat geeft mij veel energie. Bij vrienden over de vloer komen of samen een uitje plannen. Ik kan niet wachten totdat dit straks allemaal weer kan.

Verder sport ik zo’n drie keer per week. Nu veel in de sportschool, maar dat is eigenlijk een alternatief voor squash, tennis en padel. Dat doe ik graag met (een groepje) vrienden. Vroeger heb ik altijd veel gevoetbald, maar daar ben ik 7 jaar geleden mee gestopt toen mijn voorste kruisband en meniscus afscheurden. Nu kijk ik vooral voetbal en het liefst in de Johan Cruijff Arena naar de mooiste club van Nederland!

Daarnaast hebben mijn vriendin, Marion, en ik een gedeelde passie voor bergen. Tijdens onze zomervakantie zijn we veelal in het Alpengebied te vinden. Zo wisselen we ontspanning af met mooie wandelingen naar verschillende bergtoppen. Daarnaast zijn we ook in de winter in de bergen te vinden, maar dan op een snowboard of ski’s.

Mijn laatste passie is reizen. Na het behalen van mijn propedeuse ben ik een halfjaar met vrienden door Nieuw-Zeeland en Fiji gereisd. En nadat ik mijn studie had afgerond, vertrokken Marion en ik richting Zuidoost Azië om te backpacken. Als laatste heb ik tijdens mijn periode bij Randstad met twee vrienden een roadtrip gemaakt door de Verenigde Staten. Ik vind dat gevoel van vrijheid en reizen heerlijk. Geen verplichtingen en per dag bepalen wat we gaan doen. Ik denk dat mijn reislust is aangewakkerd toen ik op mijn veertiende met mijn ouders voor een jaar naar Amerika verhuisde. Mijn ouders droomden er altijd al van om een jaar op sabbatical te gaan. In het begin vond ik het verschrikkelijk en wilde ik niet, maar het was uiteindelijk een bijzonder jaar. Ik werd op High School leuk ontvangen en heb daar veel vrienden gemaakt. Door deze ervaring heb ik geleerd flexibeler te zijn. Ik wist in elk geval dat, in welke situatie ik ook kom en op welke plekken ik ben, ik mezelf staande kan houden.


Wie zijn wij?

Wij bestaan uit een team van 11 mensen en zijn in feite twee labels met dezelfde visie. iBeleggen is online beleggen vanaf 25.000 euro en topcapital is vermogensbeheer vanaf 1.000.000 euro, met een nog bredere en klantgerichtere dienstverlening. Lees hier meer over onze mensen of bezoek de website van iBeleggen.

 

topcapital Wij zijn topcapital. Noem ons idealisten maar wij geloven dat het beheren van uw vermogen écht anders kan. Met een eerlijke, onafhankelijke en vooral persoonlijke aanpak moet beleggen gewoon begrijpelijk en eenvoudig zijn. Tegen lage kosten en zonder onnodige risico’s. En dat helemaal duurzaam.