Als topcapital adviseur spreek ik dagelijks met onze klanten, maar voor iBeleggen (onderdeel van topcapital met ruim 1.350 klanten) is dat zoals u begrijpt een stuk lastiger. Daarom organiseren wij periodiek informatieavonden. Iedere keer opnieuw worden wij verrast en verblijdt met een grote opkomst van klanten en geïnteresseerden. Klantcontact is het mooiste onderdeel van ons werk. Mensen helpen om hun (financiële) doelen te bereiken en ze te informeren en adviseren over wat beleggen voor ze kan betekenen.

Vóór de pauze

Afgelopen dinsdag 29 oktober waren wij in Den Haag. Peter opende de avond met een omschrijving van de geschiedenis van topcapital, gevolgd door die van iBeleggen. Toen topcapital werd opgericht was het doel om het vooral anders te doen dan de gevestigde orde. Transparant, onafhankelijk en persoonlijk. Nu, 12,5 jaar later, doen we het nog steeds anders. Iedere dag doen wij alles in het belang van onze klanten. Dit zegt iets over onze vasthoudendheid, maar ook over de financiële sector die maar niet veranderen wil.

Na de uiteenzetting over het ontstaan van topcapital en iBeleggen heeft Peter onze beleggingsfilosofie nader toegelicht. Aan de hand van een aantal stellingen werd het publiek getest op hun kennis over en hun beeld van beleggen. Beeldvorming is van grote invloed op de (financiële) beslissingen die mensen nemen.

Hieronder ziet u één van de vragen. De S&P 500 index volgt de 500 grootste bedrijven binnen Amerika. Van 1990 tot en met 2018 was het gemiddelde jaarrendement 9,3%. Weet u het antwoord op de vraag? Deze geef ik aan het einde van mijn blog.

Ná de pauze

Na de pauze nam Paul het stokje van Peter over met een toelichting over hoe wij onze filosofie vertalen naar onze beleggingsportefeuilles. Welke keuzes maken wij en wat merkt de klant hiervan?

Tevens stond Paul stil bij de actualiteiten. Als u ons een beetje kent dan weet u dat wij ons hier niet door laten leiden. Wij beleggen rule based en niet met de waan van de dag. Eén van de vragen uit de zaal ging over de (hoog) opgelopen koersen. Een terechte vraag die veel beleggers bezighoudt. Recent heeft Paul hier al een blog aan gewijd: ‘Hoog’ en ‘laag’ zijn relatieve begrippen.

Ook op deze avond bleek weer dat duurzaam beleggen leeft onder (potentiële) beleggers. De behoefte om met beleggen ook iets goeds te doen neemt toe. Bij topcapital en iBeleggen kunt u ook duurzaam beleggen. Frank heeft hier recent een stuk over geschreven: Beleggen voor de wereld van morgen. Mocht u hier meer over willen weten, dan vernemen wij dit graag.

Wij sloten de avond af met een gezellige borrel waar gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid om vragen te stellen. Ook naar aanleiding van deze avond hebben we weer nieuwe klanten mogen verwelkomen. Tevreden kijken wij terug op een geslaagde avond en we zullen deze bijeenkomsten in de toekomst zeker blijven organiseren. Klantcontact is het mooiste onderdeel van ons werk en deze avonden zijn de kersen op de taart.

Het antwoord op de vraag

Tot slot het antwoord op de vraag… Bij het missen van de 15 beste beursdagen blijft er een gemiddeld jaarrendement over van 5,8%. Dit is 3,5% minder dan wanneer je alle dagen belegd was. Had u het antwoord goed? In de zaal bijna niemand. Wat ons betreft toont dit maar weer eens aan dat het niet gaat om timing the market maar om time in the market.

Harry van Velzen Harry (1982) is vermogensadviseur. Harry is nieuwsgierig, kritisch en gedreven.