De belangrijkste prijs van de Nederlandse filmindustrie is het Gouden Kalf. In 1995 nam de bekende acteur Rijk de Gooyer een Gouden Kalf award in ontvangst. Tegen Trouw zei hij hierover: “De tweede keer heb ik dat ding na afloop van een vreselijke gala-avond uit de auto geflikkerd. Het is totale onzin, een slechte imitatie van de Oscaruitreiking en dat vind ik eigenlijk al een twijfelachtige onderneming. De waardering van het publiek is belangrijk, maar zo’n jury…”. Laten we het eens hebben over De Gouden Stier.

De Gouden Stier

De beleggingsindustrie kent ook een twijfelachtige onderneming, namelijk die van de Gouden Stier. Deze ‘Oscars van de financiële wereld’ worden jaarlijks in november uitgereikt. Voor de eigenaar en organisator IEX is de Gouden Stier een businessmodel. Jaren geleden hebben wij dit evenement al ontmaskerd.

Verband tussen sponsor en nominatie

Zo toonden wij aan dat er een verband is tussen de sponsoren en de genomineerden voor de Gouden Stier Award. Hierdoor is de term ‘beste vermogensbeheerder’ of ‘beste keuze’ op z’n minst misleidend. Rond de prijsuitreiking vindt altijd een gala avond plaats met alle toeters en bellen.

iBeleggen genomineerd als beste online vermogensbeheerder

Ondanks onze herhaalde kritiek werden wij dit jaar verrast met een nominatie voor iBeleggen (onderdeel van topcapital) voor ‘Beste keuze online vermogensbeheer’. Uiteraard hebben wij ons direct gedistantieerd van deze nominatie en de organisatie bedankt voor de eer. De organisatie liet weten dat de nominatie tot stand komt op basis van een selectie waarbij gekeken wordt naar kosten, prestaties, beleggingsbeleid en organisatie.

Maar dat is gek… iBeleggen is namelijk één van de eerste online vermogensbeheerders in Nederland en biedt vanaf de allereerste dag (in 2012) een heldere en consistente beleggingsoplossing met voor de markt ongebruikelijk lage kosten, die ook nog eens bovengemiddeld goede rendementen oplevert voor haar relaties. Ook in de afgelopen jaren gaf de organisatie van de Gouden Stier vaak de voorkeur aan bedrijven met een kort trackrecord die, op veel criteria, doorgaans minder presteerden dan iBeleggen, maar wel bereid waren vooraf de portemonnee te trekken als sponsor.

And the winner is…

De organisatie van de Gouden Stier weigert onze naam uit de lijst van genomineerden te schrappen, maar ze hebben wel beloofd ons verder met rust te laten. We maken dus gelukkig geen kans om te winnen. Wat overblijft: vier mede-genomineerden die alle sponsor zijn van het evenement.

Patrick Bontje Patrick (1970) is medeoprichter van topcapital en dochterbedrijf iBeleggen. Patrick is ondernemer pur sang; hij draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel.