December staat weer voor de deur. Moeten we ons zorgen maken, met vorig jaar december in ons achterhoofd? Dit was een van de slechtste beursmaanden sinds lange tijd. Of krijgen we toch een eindejaarsrally? Het zal blijken of december een feestmaand wordt op de beurs of niet.

We waren halverwege de decembermaand 2018 op weg naar de slechtste decembermaand sinds de economische crisis in de jaren 30. In oktober verloor de AEX al 30 punten, november was een ‘neutrale’ maand, maar in december verloor de AEX opnieuw circa 30 punten. Het komt maar zelden voor dat er in zo’n korte tijd een dergelijk verlies wordt gemaakt.

Waarom was december 2018 zo’n slechte beursmaand?

Trump twitterde volop en maakte ruzie met vele wereldleiders, de discussies over de voorwaarden van de Brexit (zowel binnen het Verenigd Koninkrijk als tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie) waren toen al actueel, er was veel humaan leed door oorlogen en terrorisme, er was geen eenheid in de meningen van de 28 lidstaten van de Europese Unie en de handelsoorlog tussen de VS en China dreigde te escaleren.

Op zich zijn dit allemaal verklaringen voor het slechte beursklimaat in het vierde kwartaal van 2018. Immers, angst en onzekerheid zijn altijd slecht geweest voor het vertrouwen.

Hoe verliep het herstel van de beurzen in 2019?

Na deze flinke dalingen van oktober en december 2018 ging ook het herstel vanaf begin 2019 heel snel. Binnen enkele maanden waren alle portefeuilles alweer op het niveau van vóór 1 oktober 2018.

Het herstel zet zich voort tot op de dag van vandaag. De AEX heeft recent al even de 600-punten aangetikt en de wereldwijde beurzen ontwikkelen zich zeer voorspoedig. En als we goed kijken naar de eerdergenoemde zaken, is er dan eigenlijk veel veranderd? Het antwoord hier op is: nee. Maar blijkbaar wordt het beursklimaat er nu veel minder door beïnvloed.

Wat zijn onze verwachtingen voor komende feestmaand december?

We hebben het al vaak gezegd en geschreven: voor de korte termijn kunnen wij geen zinnig woord zeggen over de verwachtingen op de wereldwijde beurzen. Het sentiment, gevoed door allerlei geopolitieke gebeurtenissen, voert vaak op korte termijn de boventoon en laat de economische realiteit naar de achtergrond verdwijnen.

Maar voor de statistici onder u toch even een overzichtje van de historie van de feestmaand december. In onderstaande grafiek zijn de gegevens van een aantal toonaangevende wereldwijde beurzen gecombineerd (waaronder de S&P 500, MSCI World en de Eurostoxx 50). Uit het overzicht blijkt dat de beurzen sinds 1988 in de maand december in 75% van de gevallen positief eindigden. December blijkt gemiddeld genomen best een goede maand…

Positief gesloten beurzen per maand sinds 1988

Grafiek: gemiddelde percentages van wereldwijd positief gesloten beurzen per maand sinds 1988

De correlatie tussen daling en herstel

‘De markt overdrijft altijd’ luidt een bekend gezegde. Dit zien wij keer op keer gebeuren. Als de dalingen in het vierde kwartaal 2018 niet zo groot waren geweest (door het sentiment), dan was ook het herstel in 2019 (door het sentiment) veel minder geweest. U hoort en leest het vaker van ons: sentiment is geen goede basis voor beleggingsbeslissingen.

Mijn collega Peter van der Slikke heeft in zijn blog Komt er nog een tijd van rust? geschreven: Crises zijn een relevant onderdeel van beleggen en wij durven zelfs nog een stapje verder te gaan: juist dankzij deze crises maken juist de trouwe beleggers op langere termijn een fantastisch rendement. (…) En die enkele keer dat een crisis er écht stevig inhakt, dan zal het herstel net zo sterk zijn.”

We zien de komende periode met vertrouwen tegemoet. U ook?


Contact?

Heeft u vragen of opmerkingen? Dan horen wij het graag. U kunt altijd contact met ons opnemen.

Paul Vonk Paul (1962) is vermogensadviseur en partner. Hij kan complexe zaken eenvoudig uitleggen en ziet het als zijn uitdaging onze relaties zoveel mogelijk te 'ontzorgen'.