Het is precies 30 jaar geleden dat de eerste indextracker werd gelanceerd: de SPDR S&P 500. Deze indextracker is uitgegroeid tot de grootste en meeste verhandelde indextracker ter wereld. Inmiddels wordt er wereldwijd voor honderden miljarden dollars in indextrackers belegd en is er keuze uit duizenden verschillende soorten. Wat maakt de indextracker al decennialang populair onder beleggers en waarom beleggen wij hierin voor onze relaties?
Wat is een indextracker?
In 1993 kwam State Street Global Investors op de markt met het eerste zogenaamde Exchange Traded Fund (ETF). Allereerst staan we even stil bij het begrip Exchange Traded Fund (ETF), een synoniem voor indextracker. Een Exchange Traded Fund is een fonds dat net als een individueel aandeel gedurende beurstijden onbeperkt verhandelbaar is, vandaar de term exchange traded. De term fund staat voor (een gespreid) beleggingsfonds.
Wat is het verschil met een indexfonds?
Indextrackers worden vaak in één adem genoemd met indexfondsen. Een indexfonds is echter geen ETF, maar een beleggingsfonds dat uitsluitend de index volgt. Het grootste verschil zit hem in de handelsystematiek. In tegenstelling tot een indextracker is een indexfonds slechts éénmaal per dag verhandelbaar tegen de slotkoers van de betreffende beursdag.
Wat zijn de eigenschappen van een indextracker?
Hieronder volgen een paar belangrijke eigenschappen van een indextracker:
- Een indextracker is een type beleggingsproduct dat passief wordt beheerd met als doel de prestaties van een onderliggende index te volgen. Dit kan bijvoorbeeld een bekende index zijn zoals de Nederlandse AEX, een Europese aandelenindex of een wereldwijde aandelenindex.
- Indextrackers kunnen ook worden gebruikt om te beleggen in specifieke sectoren of regio’s, zoals technologieaandelen of opkomende markten.
- Een indextracker streeft ernaar om hetzelfde rendement te behalen als de index, minus de kosten. Een indextracker mag daarom dan ook niet veel slechter presteren dan de betreffende index.
Welke soorten indextrackers zijn er en waar kiezen wij voor?
Er bestaan fysieke en synthetische indextrackers. We leggen hieronder kort de verschillen uit:
- Fysieke indextrackers
Fysieke indextrackers bevatten daadwerkelijk de onderliggende effecten van de index en volgen daarmee één op één de onderliggende markt of index. - Synthetische indextrackers
Synthetische indextrackers bootsen de index na met derivatenconstructies. Zo’n constructie wordt geleverd door een tegenpartij (veelal een groep zakenbanken), waardoor er een extra beleggingsrisico ontstaat.
Wij beleggen voor onze relaties alleen in fysieke trackers. Dit is een belangrijke voorwaarde die wij aan de door ons gekozen beleggingen stellen. Hierdoor begrijpt u als belegger waarin wordt belegd en wordt u niet blootgesteld aan risico’s van tegenpartijen, zoals dat bij synthetische trackers wel het geval is.
Waarom blijft de populariteit van indextrackers groeien?
Indextrackers zijn populair bij zowel beginnende als ervaren beleggers vanwege hun eenvoud, transparantie en lage kosten. Daarnaast zijn ook risicospreiding, verhandelbaarheid en potentieel rendement aantrekkelijke kenmerken voor beleggers.
- Eenvoud
Indextrackers volgen passief de prestaties van een onderliggende index, waardoor ze eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen zijn voor beleggers. - Transparantie
Indextrackers zijn transparant omdat de samenstelling van de onderliggende index en de posities publiekelijk beschikbaar is. Dit betekent dat beleggers gemakkelijk kunnen zien welke aandelen in de indextracker zijn opgenomen. - Lage kosten
De kosten van indextrackers zijn aanzienlijk lager dan andere traditionele beleggingsfondsen. Omdat trackers simpelweg een index volgen, hoeven er geen kosten gemaakt te worden voor marktresearch en dure fondsmanagers. - Risicospreiding
Risicospreiding is een belangrijk kenmerk van indextrackers, omdat beleggers hierdoor internationaal en breed gespreid kunnen beleggen. Met slechts een paar indextrackers kunt u al beleggen in duizenden individuele aandelen en obligaties. Door deze spreiding wordt het risico van de portefeuille aanzienlijk verlaagd, - Verhandelbaarheid
Indextrackers staan verder bekend om hun goede verhandelbaarheid. Een indextracker kan gedurende een handelsdag continu worden aangekocht en verkocht. Beleggers kunnen dus snel kunnen handelen wanneer dat nodig is. - Rendement
Het rendement is ook een sterk argument om in indextrackers te beleggen, omdat actieve beleggers op de lange termijn vaak niet in staat blijken te zijn om de markt consistent te verslaan. Indextrackers daarentegen streven ernaar om het rendement van de onderliggende index te volgen, waardoor beleggers kunnen profiteren van het marktrendement.
Kortom
Indexbeleggen is de eenvoudigste en goedkoopste manier om (ook met een relatief klein bedrag) goed gespreid en internationaal te beleggen. Met één transactie is het immers mogelijk om tegen lage kosten in een complete beursindex beleggen met als bonus een mooi langjarig gemiddeld rendement. Vandaag de dag is de indextracker niet meer weg te denken uit menig portefeuille.
Heeft u vragen op opmerkingen?
Mocht u met een van onze adviseurs van gedachten willen wisselen over dit onderwerp of over de onderwerpen in andere blogs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!