Wat wij op afzienbare termijn van de beurs verwachten? Dit wordt ons redelijk vaak gevraagd. Het antwoord op deze vraag moeten wij u helaas schuldig blijven. Niemand kan voorspellen hoe het coronavirus zich verder zal verspreiden en wat de gevolgen zullen zijn van eventuele nieuwe overheidsmaatregelen. Wél kunnen wij constateren dat het virus de beurzen in de houtgreep houdt en het veel onzekerheid teweegbrengt.

Media verspreiden slecht nieuws

Beleggers en beurzen houden niet van onzekerheid en kiezen in dergelijke omstandigheden niet zelden het zekere voor het onzekere. Het zekere betekent voor een belegger in dit geval verlies nemen. Het onzekere betekent de onrust accepteren en durven vertrouwen op betere tijden. Het ziet ernaar uit dat wij nog geruime tijd zullen worden geconfronteerd met tegenvallende berichten in de media rondom de verspreiding van het coronavirus en de gevolgen hiervan. De opeenstapeling van slecht nieuws maakt mensen murw en weinig optimistisch.

De politieke samenwerking tussen landen binnen Europa en de VS geeft evenmin reden tot vreugde. Juist in crisistijden als deze zou je meer gemeenschapszin mogen verwachten. De kredietcrisis van 2008 was binnen afzienbare tijd onder controle dankzij de daadkrachtige en vereende krachten van de VS, Europa, China en Japan. Laten we hopen dat hechte samenwerking binnenkort wederom tot stand komt.

En zoals altijd maken de bekende doemdenkers van deze omstandigheden gebruik om hun horrorscenario’s voor het voetlicht te brengen. Sommigen voorspellen zelfs nieuwe totalitaire staten. Maar laat u niet gek maken. Juist de Westerse landen laten zien tijdens deze crisis zeer te hechten aan de democratische grondbeginselen. Mark Rutte, die inmiddels veel respect afdwingt, maakt zelfs de Nederlandse burger expliciet medeverantwoordelijk voor een succesvolle bestrijding van het coronavirus.

Deze crisis biedt ook kansen

Wij gaan met elkaar door een emotioneel en materieel dal. Ieders leven is totaal op zijn kop gezet en er zijn meer vragen dan antwoorden. Maar wij kunnen niet genoeg benadrukken dat het coronavirus van tijdelijke aard zal zijn. Deze crisis biedt, net als voorgaande crises, ook kansen.

Wij achten de kans reëel dat het nieuws na de zomer geleidelijk aan meer zal worden beheerst door positieve berichtgeving. De internationale samenwerking op terreinen als milieu, gezondheid, economie, informatie, databeheer en veiligheid kan een sterke boost krijgen. De organisaties en internationale samenwerkingsverbanden vonden hun oorsprong immers in een grote crisis, zo leert de geschiedenis ons. Net als tijdens en na de kredietcrisis, kunnen centrale banken de ongekende kapitaalbehoefte van de overheden opvangen zodat landen hun schulden gedisciplineerd kunnen afbouwen.

Beurskoersen zullen herstellen

In de tussenliggende periode zullen de beurskoersen zeer volatiel zijn, waarbij positieve koersbewegingen moeiteloos weer ongedaan worden gemaakt. Uw vertrouwen in de toekomst zal op gezette tijden dan ook flink op de proef worden gesteld. Daarnaast zal het dividendrendement een knauw krijgen door de recente oproep aan grote bedrijven om hun dividend voorlopig niet uit te keren. Een deel van de rekening van deze crisis wordt hiermee bij de eindbelegger neergelegd. In tijden van solidariteit is dit misschien niet onredelijk. Maar het is evengoed geen opwekkend vooruitzicht, vooral omdat beleggers al geconfronteerd worden met lagere beurskoersen.

Zijn aandelen nu relatief goedkoop? Dit hangt met name af van hoe snel bedrijven deze crisis weer te boven komen en hoe snel de winstgevendheid zich zal herstellen. Als de overheden kunnen waarmaken wat zij zeggen, dan zullen bedrijven en consumenten financieel door deze crisis heen worden geloodst. Consumenten staan in de startblokken om, zodra zij hiervoor toestemming krijgen, de draad van het gewone leven weer op te pakken. De verwachting is dat consumentenuitgaven in dat geval zeer snel stijgen. Het laat zich eenvoudig raden dat dit ook een positief effect zal hebben voor beurskoersen.

Het belangrijkste advies dat wij u voor nu kunnen geven

Volg uw effectenportefeuille niet dagelijks. Ga in plaats daarvan leuke dingen doen. Lees een boek, ga uitgebreid koken, volg een interessante serie, bel vaker met familie en vrienden, enzovoorts. Durf te blijven vertrouwen op de toekomst, want ‘moed verloren, al verloren’.

Mocht u graag met een van ons willen spreken over de ontwikkelingen in de wereld en de gevolgen hiervan voor uw portefeuille, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van topcapital. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.