Iedereen weet zo langzamerhand dat problemen, spanningen en conflicten van alle tijden zijn, maar de frequentie en diversiteit van de huidige incidenten tasten het fundamentele vertrouwen van menig belegger aan. De vraag die steeds vaker wordt gesteld is: Komt er nog een tijd met relatieve rust? En wat moet ik in de tussentijd doen als belegger?

Het wereldnieuws wordt momenteel overheerst door Donald Trump. Niet eerder heeft de wereld een Amerikaanse president gekend die zo vaak en zo moedwillig een steen in de geopolitieke vijver gooit. Steeds meer beleggers maken zich hier ernstig zorgen over en vermannen zich om meer slecht nieuws te incasseren.

Moet ik mijn beleggingen verkopen?

Sommige beleggers kunnen de spanningen niet aan en trekken hun beleggingen deels terug. Deze beleggers denken hier verstandig aan te doen en voelen zich veiliger met geld op hun spaarrekening dan geld belegd in aandelen en obligaties.

Als professionele beleggers betwijfelen wij het of sparen wel veiliger is. Degelijke aandelenbeleggers vertrouwen hun vermogen toe aan bedrijven als bijvoorbeeld Unilever, Novartis, Exxon, ASML, Apple, Microsoft, ING Bank, Volkswagen, Toyota, Walmart en nog duizenden andere hoog gekwalificeerde bedrijven. De meeste gerenommeerde bedrijven bestaan al vele tientallen jaren, hebben een gezonde financiële balans, een groeiend en trouw klantenbestand, beschikken over een bewezen goede winstgevendheid, maken degelijke producten, anticiperen actief op toekomstige ontwikkelingen, innoveren en maken nieuwe producten die het leven van mensen kansrijker en vaak gemakkelijker maken.

Maar mijn spaargeld staat toch veiliger bij de bank?

Spaargeld dat aan de zijlijn staat en geen noemenswaardige bijdrage levert aan de groei van de wereldeconomie, levert voor de eigenaar niets op en wordt feitelijk door de financiële schouders van banken gedragen. Dit zogenaamde hoofdsomrisico van spaargeld ligt ons inziens een flink stuk hoger dan het risico van een goed gespreid mandje kwaliteitsaandelen. Daarbij is spaargeld door de jaren heen niet inflatiebestendig gebleken en in deze roerige tijden al helemaal niet. Het direct uitkeerbare dividendrendement op een mandje aandelen ligt bijvoorbeeld op circa 2% en ligt daarmee op dit moment honderdmaal hoger dan op spaarrekeningen.

Bij een onverhoopt bancair systeemrisico loopt uw vermogen aanmerkelijk minder risico als het is ondergebracht in een goed gespreid mandje aandelen en bedrijfsobligaties, dan wanneer u het op een spaarrekening zet bij de bank. Veel bedrijven weten een economische crisis redelijk tot goed te doorstaan. Zelfs tijdens de kredietcrisis hebben de meeste bedrijven zich netjes aan hun dividendverplichtingen gehouden.

Wat moet ik nu doen als belegger?

Beleggers doen er verstandig aan goed gespreid in topkwaliteit belegd te blijven en zich niet gek te laten maken door de waan van de dag. Laat de honden maar blaffen, want de karavaan trekt verder.

Ons inziens is het 100% voorspelbaar dat er zich nog de nodige spannende momenten gaan voordoen. President Trump is een ongeleid projectiel. Boris Johnson zal door deuren en ramen blijven gaan. De Italianen lijken verslaafd te zijn geraakt aan politieke intriges en vallende kabinetten. President Xi van China en Poetin van Rusland blijven tenslotte in hun eigen landen een ordinaire machtspolitiek voeren en hebben niets op met democratische principes. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon.

Wanneer consumenten en beleggers zich weinig tot niets gelegen laten liggen aan dit type sores, dan vervolgen de beurzen gewoon hun weg en worden bedrijven vooral afgerekend op hun kwaliteit producten en/of dienstverlening en financiële prestaties.

En hoe moet ik handelen bij een crisis?

Sinds de kredietcrisis is er sprake van een aaneenschakeling van crises. Niet zelden lopen er diverse zelfs parallel aan elkaar. Crises zijn een relevant onderdeel van beleggen en wij durven zelfs nog een stapje verder te gaan: juist dankzij deze crises maken juist de trouwe beleggers op langere termijn een fantastisch rendement.

‘Gelukkig’ zijn er nog steeds beleggers die het fenomeen crises vóór willen blijven en hierop actief voorsorteren. Wat ons betreft een roekeloze actie. De angst om rendement kwijt te raken is een risicovolle emotie, want de meeste vermeende crises blijken achteraf losse flodders te zijn.

Het klopt dus dat er sprake is van een crisis, maar dat is praktisch altijd het geval. En die enkele keer dat een crisis er écht stevig inhakt, dan zal het herstel net zo sterk zijn. Beleggers die zich door angst laten regeren, zullen op de belangrijkste succesvolle momenten niet belegd zijn. Hierdoor profiteren zij onvoldoende van de beursstijgingen en zullen helaas de boot van rendement missen.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van topcapital. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.