AF Advisors schrijft dat actief beleggen leeft onder beleggers omdat uit een van hun onderzoeken zou blijken dat actief beleggen hogere rendementen oplevert dan passief beleggen. De beleggingsindustrie heeft er echter belang bij dat zoveel mogelijk beleggers geloven dat de benchmark consistent verslagen kan worden.

In mijn boek Ontmaskerd schrijf ik dat de beleggingsfondsenindustrie uiteenlopende slimmigheden hanteert om beleggers voor zich te winnen. Oude trucs worden wederom van stal gehaald en beleggers lopen opnieuw het risico op verkeerde gronden belangrijke financiële keuzes te maken.

Beleggingsfondsen vragen flinke vergoeding voor actief beleggen

Er zijn circa 115.000 beleggingsfondsen en circa 400 indices. De enige kans om de index te verslaan is door hiervan af te wijken. Voor deze manier van beleggen vragen beleggingsfondsen doorgaans een flinke vergoeding. Het ‘vervelende’ van het kopen van een goed presterend beleggingsfonds is dat je deze kennis nooit vóóraf hebt. Erica Verdegaal schreef er in het Financieele Dagblad van zaterdag 18 januari jongstleden een interessante column over.

Beleggingsfondsen presteren ondermaats met actieve producten

Ik ken AF Advisors als organisatie onvoldoende om inhoudelijk een mening te vormen over hun werkwijze. Ik twijfel er niet aan dat zij met de beste bedoelingen en vakmanschap hun werk doen. Zij werken echter voor financiële instellingen. Ik werk of schrijf daarentegen voor de afnemers van financiële producten. Voor mij telt primair het belang van de klant ofwel de belegger.

Er zijn vele tientallen onderzoeken die aantonen dat de beleggingsfondsenindustrie structureel onderpresteert. Ruim 80% van de actieve aandelenfondsen presteert over een meetperiode van vijf jaar onder hun benchmark. Zeer onlangs bleek dat zelfs geen enkel Nederlands fondsenhuis met hun actieve producten de Nederlandse indices over een meetperiode van vijf jaar wist te verslaan.

Aan tafel als de slagroom al op is

Natuurlijk zijn er altijd beleggingsfondsen die door het nemen van extra risico een hoger rendement realiseren. En inderdaad, er zijn ook fondsen die dat soms een langere periode weten vol te houden. Vanzelfsprekend is de verleiding voor beleggers groot in zo’n succesvol fonds te stappen. Beleggers die in dit stadium instappen moeten zich realiseren dat zij sowieso niet profiteren van de eerdere goede resultaten, integendeel. Onderzoek toont aan dat het kopen van ‘achteraf gebleken’ succesvolle beleggingsfondsen voor beleggers tot een voorspelbaar doorgaans mager beleggingsresultaat leidt.

Ga niet actief beleggen, maar Slow beleggen

Maar wat moet u dan met uw spaargeld? Bijna acht jaar geleden schreef ik in mijn boek Ontmaskerd, hoe de financiële wereld écht werkt, dat beleggers het beste kunnen kiezen voor goed gespreid, internationaal beleggen tegen de laagst mogelijke kosten. Wij noemen dit Slow beleggen. U kunt dit desgewenst zelf doen of uitbesteden aan een (online) vermogensbeheerder die index- of marktbeleggen voorstaat.

Als u medio 2012 was gestart met een offensieve portefeuille (95% aandelen) dan had u tot en met 2019 een rendement behaald van ruim 113%. Bij een inleg van 100.000 euro was uw vermogen nu 213.000 euro waard. Met een neutrale portefeuille (60% aandelen en 40% obligaties) – wat de meeste beleggers doen – was uw rendement over deze periode ruim 65% en had u een portefeuillewaarde van 165.000 euro.

U moet zich echter altijd realiseren dat u alleen kunt beleggen voor een periode langer dan 3 jaar, zodat uw beleggingshorizon voldoende lang is om een tussentijdse dip te kunnen overbruggen.


Benieuwd naar onze resultaten?

Ga naar onze rendementen.

Peter van der Slikke Peter (1953) is de grondlegger van topcapital. Als gedreven leider inspireert hij zijn teamleden en klanten met presentaties en boeken over de financiële wereld.